Kist met een verhaal in Museum Wemme

Zuidwolde - Museum De Wemme en de Oudheidkamer krijgen van de familie Zomer uit Kerkenveld een oude kist cadeau met een wel heel bijzondere geschiedenis. Het gaat om een kist met daarop het jaartal 1731, waar Geert Zomer zich in 1811 drie maanden schuilhield, om te voorkomen dat hij door de Franse bezetters naar het oostfront zou worden gestuurd.

De kist staat al generaties lang bij de familie Zomer aan de Van Daatselaarstraat, maar wordt komende woensdag aangeboden aan De Wemme. In het boek ‘Zuidwolde zoals het was’ van Lammert Huizing, wordt ook een verhaal aan de oude kist besteed. Geert Zomer kroop in deze haverkist, die ergens op zolder in een donkere hoek werd geschoven. Zo konden de Franse soldaten de jonge Geert niet vinden en alleen in de nachtelijke uren kwam hij naar buiten om de benen te strekken en zijn behoefte te doen. Zijn zus gaf hem eten en drinken.

Straffen

Zijn ouders wisten van niets, maar kregen van de Fransen keer op keer boetes en straffen, waardoor ze uiteindelijk alleen nog maar een dak boven het hoofd hadden. Toen Geert van zijn zus hoorde hoe hoog de nood was, gaf hij zichzelf maar aan en werd hij via het recruteringsbureau met het Franse leger naar Rusland gestuurd. Niemand zag of hoorde ooit weer iets van Geert Zomer, die bijna zeker sneuvelde aan het front.

Monumentendag

Jan Rozema hoorde vanuit Alteveer-Kerkenveld, het dorp dat tijdens Open Monumentendag op 14 september centraal staat in De Wemme, dat er nog een bijzondere kist ergens op zolder stond. Eigenaar Mans Zomer besloot dat het tijd was om de kist een mooie plek te geven, waar het verhaal van de jonge Geert verteld kan worden. Woensdagmiddag vindt de officiële overhandiging plaats.

Het bestuur van De Wemme is bijzonder ingenomen met de komst van ‘de Kist van Zomer’. het past prima in het museum, waar de geschiedenis van de oude gemeente Zuidwolde nog nadrukkelijk leeft.