Accommodatie vv Zuidwolde gemoderniseerd

Zuidwolde - Bij voetbalvereniging Zuidwolde wordt de laatste week van het jaar goed gebruikt. Er wordt hard gewerkt aan de vervolmaking van het clubhuis. Met de realisatie van een nieuwe entree wordt fase 4 van het modernisatieplan afgerond. ‘Dat moet allemaal voor de herstart van de competitie klaar zijn’, stelt Tjisse Noordhuis van de accommodatiecommissie vast.

Bij voetbalvereniging Zuidwolde wordt de laatste week van het jaar goed gebruikt. Er wordt hard gewerkt aan de vervolmaking van het clubhuis.

Met de realisatie van een nieuwe entree wordt fase 4 van het modernisatieplan afgerond. ‘Dat moet allemaal voor de herstart van de competitie klaar zijn’, stelt Tjisse Noordhuis van de accommodatiecommissie vast.

De rood-zwarte vereniging zit in een flow, want de hele vernieuwbouw heeft ook positieve gevolgen voor het verenigingsleven. ‘Er is een kanteling gaande’, zegt pr-man Bert Brontsema. ‘We hebben het vrijwilligersbeleid aangepast, we willen meer ouders bij de club betrekken. Daarom hebben we in de kantine veel nieuwe gezichten’, vult Noordhuis aan. Van passiviteit naar het actief betrekken bij de vereniging. ‘Het keukenpersoneel bestaat uit jonge mensen’, benadrukt Brontsema de verandering die gaande is.

Beide heren constateren zo rond de feestdagen dat de vereniging een flink aantal vrijwilligers telt. Veel van hen verleenden hun medewerking aan de vier bouwfases. Eerst was daar de bestuurskamer en het sanitaire gedeelte, in fase 2 werden keuken en bar aangepakt en in de derde fase werd de voorkant uitgebouwd, het podium getimmerd en het dak verhoogd. ‘Het was echt een hutje uit de jaren zeventig, nu is het zoveel speelser’, vindt Noordhuis.

Vernieuwbouw

Met fase 4 – de berging en de entree – is het grootste karwei wel klaar. ‘We spreken van vernieuwbouw, want alles is op de bestaande fundering gebouwd. Bovendien is de boel veel beter geïsoleerd. Alleen het oude dak moet nog, maar dat zit in het onderhoudsplan.’ Ze hebben nu een mindervalidentoilet waar tevens baby’s verschoond kunnen worden.

‘Hoeft dat niet meer in de volle kantine’, glimlacht Brontsema. Er zijn sensorlampen en sensorkranen, de stamtafel en de bar noemen ze het visitekaartje. ‘En alles is gebeurd met lokale ondernemers, leden en sponsors van de vereniging. Budgettair is het ook volgens plan verlopen’, stelt Noordhuis tevreden vast. ‘Achteraf had het wel sneller gekund, maar budget en betrokkenheid gingen boven snelheid.’

Creativiteit

De saamhorigheid is er alleen maar door verbeterd, ook doordat alles gewoon in bedrijf bleef tijdens de verbouwing. Er kwam af en toe behoorlijk wat creativiteit en inventiviteit bij kijken. ‘De kantinetafels zijn dezelfde, alleen zitten er nieuwe bladen op en zijn de onderstellen gespoten. Ook de barkrukken zijn gereviseerd. De tachtig oude kantinestoelen bleken aardig vintage. Die hadden we op Marktplaats gezet en konden zo vijftig euro per stoel opbrengen. Uiteindelijk hebben we ze verkocht aan iemand die de stoelen naar Ghana brengt voor een school en verenigingsgebouw.’

Noordhuis lacht: ‘Marktplaats was hot. Ook onze oude keukeninventaris hebben we zo verkocht. Het maakt niet uit wat je erop zet, je raakt het wel kwijt.’

Duurzaam

De modernisering is ook doorgevoerd in het assortiment van de kantine. Gezond en duurzaam. Koffiebekertjes zijn van karton met een stevige bodem van maïszetmeel, op zaterdag worden steeds meer broodjes gezond verkocht. ‘Die vliegen de deur uit, maar we zullen nooit de kroketten en frikadellen de deur uit doen. En we verkopen veel bakjes fruit’, noemt Brontsema. ‘En die broodjes gezond komen er op zondag ook wel’, voegt Noordhuis toe. Daar zijn het nu nog vooral ballen gehakt en bier wat de klok slaat.

Doorstroming

Beide heren constateren dat de hele vereniging in beweging is. ‘We zetten fors in op doorstroming van de jeugd, de kloof tussen jeugd en senioren lijkt wat gedicht te worden.’ De eerste twee elftallen profiteren daar volop van e het maakt de kans groter dat spelers op hun achttiende eens niet besluiten de club te verlaten. Met het betrekken van nieuwe Nederlanders en het wandelvoetbal met de Oldstars wordt in alle geledingen meegedaan op weg naar de toekomst. Bovendien is de club een gecertificeerd leerbedrijf voor stagiaires voor de opleiding sport en bewegen. En verdere wensen? ‘We willen nog zonnepanelen, maar de spaarpot moet eerst weer gevuld worden.’