Echtpaar Dekker viert feest en staat voor een nieuwe verhuizing

Zuidwolde - Gerrit en Femmie Dekker hadden donderdagmorgen het huis vol visite, vooral familieleden die het echtpaar kwamen feliciteren met hun diamanten huwelijksfeest. Zestig jaar geleden stapten de twee in het huwelijksbootje.

De nu 83-jarige Gerrit woonde altijd aan de Drogtzee nummer 4, zijn vijf jaar jongere vrouw Femmie Benning is afkomstig uit Echten. Ze leerden elkaar kennen op de bekende dansavonden. ‘We gingen wel naar Veeningen en Zuidwolde’, vertelt Femmie. ‘Dat was op zondagavonden tot elf uur, alleen moest ik altijd eerder naar huis. Om negen uur of half tien, al werd dat steeds ietsje later hoor.’

Boerderijtje

Het stel woonde eerst bij de ouders van Gerrit in, verhuisde voor twee jaar naar een boerderijtje in Echten en kocht uiteindelijk de boerderij aan Drogtzee om er 37 jaar te blijven wonen. Er kwamen liefst vijf jongens, die allemaal naar de school in Fort gingen. Dat leverde verder zes kleinkinderen en een achterkleinkind op. Gerrit Dekker werkte onder andere voor de melkfabriek van Ruinen, later ook in Zuidwolde. Hij reed nog met het paard en de melkkar en sleepte met heel wat melkbussen. Misschien daarom moet Gerrit in het begin van het nieuwe jaar een heupoperatie ondergaan, want het was behoorlijk aanpoten met die melkbussen.

De Snikke

Vanaf 1986 waren Gerrit en Femmie tien jaar lang vrijwillig beheerders van dorpshuis De Snikke in Fort, wat door Femmie als geweldig mooi werk wordt bestempeld. In 1998 verhuisden ze vanuit Fort naar De Vennen in Zuidwolde en ook nu staan de verhuisdozen alweer klaar. ‘We gaan naar de Zantingehof, maar vonden het wel mooi om dit feest hier nog te vieren’, verduidelijkt Femmie.

‘Daar kennen we veel mensen, dus dat is geen probleem. Alleen Gerrit heeft een probleem, want nu kan hij zo op de fiets stappen. Straks moet hij eerst naar het fietsenhok lopen en hij loopt niet zo best.’ Ook de auto staat nu nog pal naast de deur, want Gerrit rijdt nog geregeld met zijn vrouw. Fietsen deden ze eerder altijd samen, Femmie nam zelfs jaarlijks deel aan de Drentse Fiets4Daagse, tot ze afgelopen zomer hartproblemen kreeg. Verder zijn ze heel actief en zijn ze vaak in De Boerhoorn te vinden. ‘Ik zit bij de volksdansgroep, de vrouwen van Nu, ik mag graag handwerken en kaarten maken.’ Nee, vervelen doen ze zich niet.