Overtuigend kerstconcert van kamerkoor Cantatrix met jeugdkoor Viva la Musica

Zuidwolde - De Hervormde kerk in Zuidwolde bood zaterdagavond 15 december plaats aan een indrukwekkend kerstconcert van kamerkoor Cantatrix uit Sneek, samen met jeugdkoor Viva la Musica uit Zuidwolde.

De beide koren kwamen met kaarsen in de hand samen zingend de kerk in en vulden de kerk met prachtige muziek. De kerk was fris en de sfeer was warm. Wellicht door gebrek aan publiciteit was de kerk lang niet vol en dat was spijtig voor degenen die er niet waren.

Grote intensiteit

Het kamerkoor onder leiding van Hans Leenders is een subliem koor met prachtige zuivere stemmen in alle partijen. Sonore bassen, heldere tenoren, zuivere alten en moeiteloos hoog zingende sopranen. Zowel moderne als meer traditionele kerstliederen werden door het koor met grote intensiteit uitgevoerd. Ook stukken waarin de thema’s steeds door andere partijen werden gezongen maakten duidelijk welke kwaliteit het gehele koor heeft.

Het jeugdkoor liet onder de bezielende leiding van Ceciel van der Zee zien en horen dat ook zij schitterend een kerstprogramma uit kunnen voeren. De kleine twintig leden van het jeugdkoor zongen op indrukwekkende manier een aantal moderne en soms complexe kerstliederen. Een lied als ‘Gitam’ van de Finse componist Hämeenniemi kwam prachtig over. Mooi om jonge mensen zo geconcentreerd en toegewijd te zien zingen. In hun tweede blok kwamen zij opnieuw zeer tot hun recht in de Spaanse kerstliederen, waarbij vooral de ritmiek van ‘Oi Bethleem’ veel indruk maakte.

Hoogtepunt

Het concert werd afgesloten met het traditionele kerstlied van Willcocks ‘I saw three ships’ waarin de beide koren samen zongen. Prachtig om te zien hoe Hans Leenders de twee koren tot een prachtige samenklank ineenvlocht. Het applaus was langdurig en welgemeend. Toen kwam onverwacht nog het hoogtepunt van het concert. Samen zongen de koren als toegift de ‘Cradlesong’ van John Rutter.