Onwaarschijnlijke snelle tijden bij NK legpuzzelen

Ruinen - Met een onvoorstelbaar snelle tijd heeft het team ‘Uitgepuzzeld’ zaterdagavond de voorronde van het Nederlands kampioenschap legpuzzelen in Ruinen gewonnen. In 1.11.58 uur werd door de vier dames de puzzel ‘Kerstavond’ van Jan van Haasteren in elkaar gepuzzeld.

Met nog vier anderen ploegen plaatste het team zich hiermee voor de finale in Roelofarendsveen, die wordt gehouden op 7 april 2019. De belangstelling voor de negen voorrondes van het NK zijn overweldigend. Alleen al in Ruinen was het aantal beschikbare plaatsen van 140 in mum van tijd volgeboekt. Ruinen was volgens zakelijk leider Suzanne Luppes wel de kleinste locatie van alle voorrondes. ‘Het is wel grappig hoe ze in Ruinen terecht zijn gekomen. De belangstelling voor de voorrondes liep behoorlijk uit de hand, toen heeft de organisatie gewoon met Google Maps geprikt, Ruinen lag voor hen wel heel centraal voor de drie noordelijke provincies’, lacht Luppes. ‘Ik kon me er vooraf geen voorstelling van maken, het klinkt allemaal wat stoffig, maar het was een heel gemêleerd gezelschap. Fanatieke enthousiaste mensen, maar ook vriendengroepen.’

Invasie

Dorpshuis ’t Neie Punt was zaterdag goed voorbereid op de invasie van legpuzzelaars. De tafels stonden op tijd klaar om alle 35 teams van 4 puzzelaars een plekje te geven. Suzanne Luppes straalde bij het zien van al deze bedrijvigheid, want daar is een dorpshuis voor bedoeld. De deelnemers kwamen uit alle windstreken, dus ook uit de eigen regio en ze hadden allemaal hun eigen insteek en tactiek.

Er waren verschillende tactieken te zien, zoals de thuispuzzelaars die eerst alle randstukjes eruit zoeken en die leggen. De ervaren mensen die vaker een wedstrijd hebben gedaan, weten dat die tactiek allemaal maar vertraagt. Bij het winnende team waren de taken dan ook al strikt verdeeld: twee dames die de stukjes sorteerden en twee die al direct bezig gingen met stukjes in elkaar passen. ‘ De dames die gewonnen hebben, puzzelen al hele wat jaren samen’, had Suzanne Luppes goed begrepen. Dat was te zien ook.

Wilhelmus

De stemming in ’t Neie Punt was opperbest, voor veel deelnemers was het zingen van het Wilhelmus, voorafgaande aan de wedstrijd, al een hele belevenis. Er waren er die de puzzel niet voor de prijsuitreiking af hadden, maar de snelste vijf ploegen deden de duizend stukjes allemaal binnen de twee uur. Ter illustratie: de nummer 10 deed er liefst een uur langer over dan team ‘Uitgepuzzeld’. Het minst snelle team deed er vier uur over en kreeg rond middernacht nog een extra drankje geserveerd van ’t Neie Punt. Een ander team schoof de stukjes aan het eind van de avond teleurgesteld in de doos en zag het niet meer zitten.

Eindstand

Deze vierde voorronde van het NK in Ruinen kende uiteindelijk de volgende eindstand: 1. Uitgepuzzeld 1.11.58; 2. I love when a piece comes together 1.38.56; 3. Missende stukjes 1.49.12; 4. De Puzzelstukken 1.50.11; 5. Team Puzzelfanaten 1.55.22; 6. De Postduiven 2.01.10; 7. Puzzeljuffies 2.09.30; 8. Klap ‘m op tafel 2.09.55; 9. De Bozzels 2.11.36 en 10. De Jan van Haasteren Fans 2.12.00. De eerste vijf ploegen mogen naar de finale.

Info: www.nklegpuzzelen.nl