Blaastreffen is hoogtepunt voor Ekelbloazers

Zuidwolde - De blazers uit Zuidwolde hebben weer een lange lijst met ‘optredens’. Hoogtepunt dit seizoen is misschien wel de organisatie van het kampioenschap Midwinterhoornblazen op zaterdag 5 januari bij De Entekoele.

Het is de apotheose van een aantal weken blazen, geesten verjagen op het platteland. Met het Blaastreffen zijn ze in Hardenberg begonnen. ‘Ook Dalfsen doet er aan mee. Het is een groot blaastreffen waar zeker vijftig blazers uit het hele land aan meedoen. De eerste drie edities werden in Hardenberg gehouden, maar omdat we het met drie groepen organiseren, is besloten het nu te laten rouleren’, vertelt Boudewijn Bakker.

Plaats van handeling is De Entekoele in het Faliebergbos. Daar wordt een geblindeerde wagen geplaatst, waar de juryleden een plek in krijgen. Een jurylid is al bekend, dat is pianostemmer en muziekhandelaar Freek Klein. Iedereen mag er aan meedoen, ook jeugd tot 14 jaar is welkom.

‘We weten van vorige jaren dat er zeker ook kinderen meedoen’, zegt Bakker. Daarnaast is er een categorie voor blazen met een gekuipte hoorn en eentje met de traditionele hoorn. Vorige keer won Gezienus de lange uit Zuidwolde de wedstrijd bij de gekuipte hoorns. De Ekelbloazers haalden de prijs voor beste blaasgroep binnen. Aanmelden kan nu al via de site van de Ekelbloazers. Deelnemers krijgen één minuut blaastijd en moeten een eigen riedeltje blazen. Het blaastreffen begint om 13.00 uur.

Verder hebben de Ekelbloazers nog een reeks afspraken op de agenda, van de kerstmarkt bij Waringin, een activiteit in Genemuiden tot de lichtjeswandeling in Meppel en de Kerstwandeling van Ruinen. ‘Maar ook de Kuiertocht in Hoogeveen, hoe komen ze toch aan die naam, en de Green Shoes in Dalfsen, dat is een tocht voor de echte wandelaars’, weet Bakker.

Informatie: www.ekelbloazers.nl.