Wandelvoetbal met de Oldstars in Zuidwolde

Zuidwolde - In Hoogeveen doen ze het, in Koekange doen ze het en nu doen ze het ook in Zuidwolde: walking football, oftewel wandelend voetballen. Bij voetbalvereniging Zuidwolde is begin oktober op de dinsdagmiddag een uurtje ingeruimd voor de training.

Eerst was dat om te beginnen onder leiding van trainer Anne Rens Verheij van PEC Zwolle United, daarna nam Bert Brontsema het stokje over. ‘Tijdelijk hoor, want als het eenmaal loopt, willen we wel een professionele trainer’, zegt Brontsema zelf.

Hij is een van de initiatiefnemers en geniet er met volle teugen van. Dat het bij de rood-zwarten leeft, blijkt uit de groeiende belangstelling. Vorige week waren er al elf deelnemers en er zijn nog oudere sporters die nog twijfelen.

Het speelde eigenlijk twee jaar geleden al, toen waren al ideeën om met Oldstars te beginnen. ‘Maar we zaten ook met de verbouwing van de kantine, dat doe je niet eventjes. Daarom hebben we even gewacht’, vertelt Brontsema. Er werd wel contact met de KNVB gezocht en bij HZVV in Hoogeveen gekeken. PEC Zwolle United werd erbij geroepen en zo kon op 2 oktober de eerste training plaatsvinden. PEC is in dit geval niet direct de eredivisie voetbalploeg, maar een speciale organisatie om de Oldstars Walking Football te promoten, waar tevens meerdere partijen bij betrokken zijn.

VV Zuidwolde wil volgens Brontsema graag maatschappelijk betrokken zijn. ‘We willen ook iets bieden voor de ouderen. We hebben oud-leden benaderd en bij de opening van de kantine hebben we wat reclame gemaakt. Voor de meesten geldt dat ze gestopt zijn rond hun 45ste. Ik ben nu 67 jaar en heb ook al heel lang niet gevoetbald’, benadrukt Brontsema. Hij zat wel in het bestuur en is nu de PR-man van de club. ‘Bewegen is belangrijk, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk.’

Nieuweling

En dat blijkt in de mooie vernieuwde rood-zwarte kantine, waar de mannen een voor een binnendruppelen en gezellig met elkaar aan de praat gaan. Er meldt zich ook een nieuweling, uit Rogat. Even na drie uur gaat de groep het kunstgrasveld op, waar onder leiding van Bert Brontsema eerst een wandel-warming-up wordt afgewerkt. Daarna komt de bal erbij en gaat het los. Menige voetballer moet weer even wennen.

Ook ZZVV

Het walking football bij vv Zuidwolde is voor iedereen die maar wil, ook voor de buren van ZZVV. ‘Natuurlijk zijn die ook welkom, dat zou zelfs mooi zijn. We hebben hier ook oud-spelers van het eerste elftal, je merkt dan wel dat er wat niveauverschil is. Maar goed, eerst de gezelligheid en wie weet waar we naartoe groeien. We streven er sowieso wel naar om toernooitjes te gaan spelen.’ Klein probleem is dat een aantal geïnteresseerden nog steeds werkt en niet op dinsdagmiddag kan trainen. ‘We kijken of we daar wat aan kunnen doen, door bijvoorbeeld op vrijdag nog wat in te plannen.’ Liefhebbers zijn iedere dinsdag welkom bij vv Zuidwolde, waar om 15.00 uur begonnen wordt met trainen. Eerst staat echter steevast de koffie klaar, vaak met wat lekkers erbij. Tijdsdruk kennen ze er niet.