Open kampioenschap in Zuidwolde is een mooie strijd

Zuidwolde - Het was zaterdag de eerste keer dat het traditionele Blaastreffen van Dalfsen, Hardenberg en Zuidwolde in laatstgenoemd dorp werd gehouden, ondanks de miezerregen werd het een mooi Open kampioenschap.

Open, omdat er ook deelnemers aangemeld waren vanuit vele andere windstreken. Uit Den Haag kwam er een, maar ook uit Tubbergen. Daar kwam een hele groep vandaan en die pakte de meeste prijzen. De Esch Bloazers uit Tubbergen werden daarmee de grote winnaar van het Blaastreffen van midwinterhoorns. De vereniging uit Tubbergen won het ploegenklassement en had met Rein de Boer ook de winnaar in de klasse traditionele midwinterhoorns binnen de gelederen.

In de categorie gekuipte hoorns won Hendrie Middag uit Hardenberg en Teun Noordman uit Dalfsen was de beste bij de jeugd. Voor de thuisblazende Ekelbloazers waren er ereplaatsen bij de gekuipte hoorns: Rob van der Veen uit Tiendeveen werd tweede, Gezienus de Lange uit Zuidwolde derde en Willem Diepenbroek uit Hoogeveen vierde.

Blinde jury

Namens de organisatie laat Boudewijn Bakker weten dat de deelnemers erg tevreden waren over de organisatie. 'Alleen het weer was niet zo mooi, we hadden tenten geplaatst, zodat iedereen droog kon blazen. Het publiek dat er was, bleef maar kort', aldus Bakker. De deelnemers - 7 jeugdigen, 7 gekuipte hoorns en 36 traditionele hoorns - werden door een deskundige jury beoordeeld. Deze juryleden, waaronder Freek Klein uit Zuidwolde, hadden plaatsgenomen in een geblindeerde jurywagen, zodat ze niet zagen wie er blies. Voor Freek was dat sowieso niet zo'n probleem. Hij had het als jurylid enorm naar de zin, zag Bakker wel. De jury zag niet dat menige deelnemer zich ook in traditionele kledij had gestoken. Waar ze blind op moesten letten, was melodie, techniek en zuiverheid. Sommige optredens bezorgden de jury kippenvel, andere optredens gingen door merg en been.

Rouleren

Het Blaastreffen werd voor het eerst in Zuidwolde gehouden, bij camping De Entekoele kon dat ook prima. Volgend jaar is Dalfsen weer aan de beurt, in 2021 Hardenberg en in 2022 Zuidwolde weer. De dorpen rouleren dus.