Lucas doneert haar aan Stichting Haarwensen

De Wijk - Lucas de Snoo heeft zijn haar 2,5 jaar laten groeien tot een lengte van dertig centimeter om dit vervolgens te doneren aan de stichting Haarwensen. Deze stichting geeft gratis pruiken aan zieke kinderen. Donderdag ging de schaar er in bij Trendline in de Wijk.

Het haar van Lucas de Snoo was al behoorlijk lang en eigenlijk vond hij dat wel stoer. Het hing een beetje voor zijn ogen en hij kon er zo lekker met zijn hand doorheen gaan. Het was anders dan anders en dat beviel hem wel. Hij stelde elke knipbeurt uit met de woorden ‘over een paar weken ga ik’. Zijn papa en mama gingen er maar mee akkoord. Een beetje verbaasd waren ze wel over de eigengereidheid van hun nog maar 8-jarige zoon.

Haarwensen

Toen gebeurde er iets wat een knipbeurt nog twee jaar zou uitstellen. Lucas’ moeder zag een bericht over de Stichting Haarwensen. Deze Stichting schenkt haarwerken aan kinderen die door medische behandelingen of een andere vorm van kaalhoofdigheid hun eigen haar verliezen. ‘Dit is wat voor jou’, zei ze tegen haar zoon. Lucas bekeek de website en besloot ter plekke dat hij zou volhouden tot zijn haar dertig centimeter lang zou zijn. Dat was de lengte die nodig om goede haarwerken te kunnen maken.

De volgende twee jaar hield Lucas vol. Zwaar was het soms. Als het warm was buiten, als plukken haar tijdens zijn keeperstraining van de voetbal voor zijn ogen vielen of als elke avond zijn pyjama vochtig werd van zijn douchenatte haar. En natuurlijk al dat gekam. Dat is toch niets voor een jongen. Soms was er ook twijfel. Zeker toen hij op een nieuwe school begon en voor aanvang van de eerste dag zachtjes aan zijn vader vroeg: denk je dat ze mijn lang haar gek vinden?

Maar toch ging Lucas stoïcijns door. Zelfs als hij werd verward voor een meisje of als er druk op hem werd gezet door anderen: ‘joh, laten het toch lekker knippen’.

Trendline

Op 17 mei 2018 was het zover. Mama maakte een afspraak bij Kapsalon Trendline in de Wijk, die is aangesloten bij de Stichting Haarwensen en gratis de bijzondere knipbeurt verzorgt. Voor kapster Petra Scholten van Trendline was het een leuke ervaring. ‘We hebben wel vaker meisjes geknipt voor Stichting Haarwensen, maar dit is de eerste keer dat we een jongen knippen. Ik vind het echt geweldig dat kinderen dit zelf bedenken en willen doen.’

En Lucas zelf? Hij is toch wel opgelucht dat zijn lange haar eraf is. ‘Ik voel me een stuk lichter en ik moet weer wennen aan mijn korte haar. Maar ik ben wel heel blij dat ik een ander kindje blij heb kunnen maken met mijn haar.’ Of hij het nog eens gaat doen… voorlopig niet. Want kort haar is toch wel lekker als je gaat zwemmen of met je met de broertje en zusje op de trampoline wil springen.