Passie voor Riet is de vierde generatie

Ruinen - Dat rietdekken een ambacht is voor vakmensen bewijst rietdekkersbedrijf ‘Passie voor Riet’ uit Ruinen. Eigenaar Marco van der Zandt (33) is de vierde generatie die het familiebedrijf runt en is wekelijks met zijn vader en twee broers op het dak te vinden. Passie voor Riet is gevestigd in Ruinen, maar hun werkgebied beslaat een wijde omtrek.

Het rietdekken is er bij Marco met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Zijn overgrootvader is het bedrijf gestart en heeft dit werk tot zijn 79e gedaan. ‘Mijn vader heeft het van hem geleerd’, geeft Marco aan. Als 10-jarig jongetje hielp Marco elke schoolvakantie mee en heeft sindsdien geen ander werk meer gedaan. Ongeveer 13 jaar geleden nam hij het familiebedrijf over en gaf het de naam Passie voor Riet. Wij hebben passie voor dit eeuwenoude ambacht, staat op de website van het bedrijf vermeld. Marco: ‘Want wij zijn vakmensen die specialistisch vakwerk verrichten. En dat moet goed en perfect gebeuren.’

Handwerk

Voordat het riet op het dagkligt, gaat er eerst het nodige aan vooraf. De rietteler maait het riet in de winterperiode van november tot en met februari. Na het schoonmaken en drogen wordt het riet per bos ingebonden en klaargelegd voor de rietdekker. ‘Zo’n 80% riet wat wij gebruiken komt overigens uit China”, geeft Marco aan. “Voor bijvoorbeeld woningen met veel details gebruiken we Kalenberger riet uit het Overijsselse dorpje Kalenberger.’

Het dekken van riet is werk wat nog steeds hoofdzakelijk met de handen gedaan wordt en daardoor behoorlijk arbeidsintensief. ‘Elk bosje riet gaat door onze handen. En het gereedschap is door de jaren heen ook ongewijzigd gebleven, want we gebruiken nog steeds de rietklopper en de kromme en rechte naald.’

Een rieten dak zal door menigeen hoogstwaarschijnlijk geassocieerd worden met een boerderij. Echter niets is minder waar. De woningmarkt trekt weer aan en dat merkt het rietdekkersbedrijf ook. De agenda is voor de komende tijd goed gevuld. Naast verbouwde en nieuwe boerderijen voorziet het team van Marco bijvoorbeeld ook moderne huizen, landhuizen en villa's van een fraaie rieten kap. Het vervangen van dakpannen door riet komt overigens ook steeds vaker voor.

Dienstverlening

Passie voor Riet staat voor meer. De levensduur van een rieten dak bedraagt ongeveer 25 jaar. Om hieraan bij te dragen legt Marco eens per jaar contact met de klant om de status van het dak te bekijken. Indien nodig zal hier onderhoud aan gepleegd worden door bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden uit te voeren of het riet te behandelen tegen algen en mos.

Het familiebedrijf Passie voor Riet werkt immer nauw samen met hun opdrachtgever om aan hun wensen te voldoen. Ook de samenwerking met architecten en aannemers verloopt immer naar tevredenheid. ‘Wij kunnen maatwerk leveren voor elke klant en zijn pas tevreden als de klant tevreden is met het eindresultaat’, aldus Marco van der Zandt van rietdekkersbedrijf Passie voor Riet uit Ruinen.

Kijk voor meer info op de website www.passievoorriet.nl of volg Passie voor Riet via Facebook. Een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Marco via 0651027310 voor het maken van een afspraak.