Wieker Meule is flink opgeknapt

De Wijk - Mede dankzij een gift van Koop Schiphorst, Haalweide, konden enkele diverse onderdelen van de molen in de Wijk hersteld worden, dit betreft herstel van het bovenwiel, de vang en de kruivloer.

Afgelopen voorjaar hebben de molenmakers van Jurriens uit Sneek de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Het bovenwiel was niet goed rond. Dit wiel zorgt voor de aandrijving en er zit een vang om toe om de molen te kunnen stoppen.Voordat de molenmakers begonnen, hebben de molenaars zelf de vang gedemonteerd en alle wind en steekborden eruit gehaald. Nu konden de molenmakers er goed bij om het wiel weer goed rond te maken met een bovenfrees, daarna moest de vang aangepast worden. De vang is de rem van de molen. Er zijn vijf vangstukken die allemaal weer perfect om het wiel passen. Bij de oude situatie paste de vang niet goed waardoor het remvermogen aanzienlijk afneemt.

De molen vangt aanzienlijk beter en is het bij een harde wind weer goed vertrouwd om de molen stil te zetten. Daarna zijn ze begonnen met de kruivloer. In de kruivloer zitten houten blokken, neuten, die de kap dragen en het draaien van de kap lichter maken. Deze kruivloer is grotendeels vervangen omdat deze ernstig was aangetast door de bonte knaagkever. Ook heeft TVM verzekeringen Hoogeveen nog een duit in het zakje gedaan, doordat de molenmakers er tijdens de werkzaamheden achter kwamen dat de molen verzakt is en de kap niet meer waterpas ligt. Dit kan ook worden aangepakt. De kap zal hierdoor lichter draaien. Er worden ook vier nieuwe zeilen aangeschaft.