Coop Wiekloop valt ten prooi aan Jef Poelman

De Wijk - Jef Poelman van HAC 63 uit Hoogeveen is donderdagavond de grote winnaar geworden van de Wiekloop. Op de hielen gezeten door Ploeggenoot Erik Akkerman, vorig jaar nog winnaar in de Wijk. Saskia Schutte was de snelste op de 10 kilometer bij de dames. Erik Leusink won de 5 kilometer al was hij helemaal niet topfit zo gaf hij toe aan speaker Henk Borgmeijer.

De Wiekloop is inmiddels niet meer weg te denken uit het hardloopwereldje. De wedstrijd werd voor de 22e keer gehouden door de Reestrunners en de Oranjevereniging De Wijk. Het parcours ging grotendeels door landgoed Dickninge. Wel was er een kleine aanpassing in verband met reconstructie van Dorpsstraat. Oplettendheid was geboden bij de oversteek naar Dunninghe, zo bemerkte Anne Smelt uit Koekange die zich vergiste en in de verkeerde baan terecht kwam en daardoor een aantal seconden verloor.

Eerste keer

Voor Jef Poelman was het de eerste keer dat hij deelnam aan de Wiekloop. ‘Ik kom van oorsprong uit Groningen en woon nu twee jaar in Hoogeveen. Ik had er veel over gehoord, en wou dit zelf ook een keer ervaren. Plan was om zo snel mogelijk van start te gaan en zo min mogelijk verval op te lopen.’. Dat lukte, want bij de eerste doorkomst lag Poelman op kop gevolgd door ploeggenoot Erik Akkerman. De man in vorm, en vorige week in Appingedam nog anderhalve minuut sneller dat in De Wijk had het lastig. ‘Het parcours was toch wel zwaar. De ene keer verhard en dan weer onverhard, dat merk je wel. Het is dan niet makkelijk om een hoog tempo vast te houden. En zeker als je aan kop loopt heb je geen referentie om je aan op te trekken. Want Erik liep achter me. Vorige week in Appingedam liepen er namelijk allemaal Kenianen voor me dat is toch anders. Toch heeft dit parcours ook wel zijn charme eerlijk gezegd’. Poelman zette een tijd van 34.35 min neer op de 10 kilometer. Erik Moen al jaren de snelste Wieker werd dit keer afgetroefd door Mesfun Habtab met een tijd van 41.21 kilometer.

Kids SX run

Deze prestatie-hardloopwedstrijd werd voorafgegaan door drie wedstrijden speciaal georganiseerd voor kinderen. De Kids XS run voor kinderen t/m 6 jaar begon om 18.00 uur. Deze werd gewonnen door Luuk Travaille. Om 18.15 uur was de start van de Kids for FunRun voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar. De derde wedstrijd was de zogenaamde 2,5 kilometer Pretloop. Deze ging om18.30 uur van start. Om 19.20 uur was de 5 kilometer Funrun. Erik Leusink uit Punthorst was de snelste met een tijd van 16.13. Voorgaande jaren ging deze gelijktijdig van start met de 10 kilometer Wiekloop. Maar in verband met de drukke oversteek van de Dorpsstraat werd ervoor gekozen om deze vlak na elkaar te laten starten. Dat pakte prima uit.

De organisatie van het hardloop evenement was wederom is in handen van een aantal oud leden en actieve lopers van de loopgroep de Reestrunners en natuurlijk de Oranjevereniging. En is een onderdeel van loopcircuit De Wolden. Het circuit bestaat uit een zevental wedstrijden.