Blauwalg komt tot bloei

Regio - Op steeds meer plekken is de blauwalg zichtbaar. Door de stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers en plassen komt de blauwalg tot bloei.

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Contact met dit water wordt door het Waterschap Drents Overijsselse Delta afgeraden. Ook voor huisdieren, zoals zwemmende honden, kan blauwalg gevaarlijk zijn.

Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Vandaar dat op steeds meer plekken blauwalg kan worden aangetroffen.

Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.

Verfrissende duik

Het waterschap adviseert om alleen een verfrissende duik te nemen in officieel aangewezen zwemplassen. De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd, zijn door de provincies Drenthe en Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren.

Er wordt onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

De waterkwaliteit van de officiële zwemwateren in Nederland – dus ook die het werkgebied van WDODelta - is digitaal inzichtelijk op de website zwemwater.nl.