Op ontdekkingstocht langs literaire hoogtepunten in Zuidwest-Drenthe

Regio - Het landschap in Zuidwest-Drenthe en de geschiedenis van dit gebied hebben veel dichters en schrijvers zowel in het verleden als het heden geïnspireerd. Literatuurkenner en boeiend verteller Harm Jan Lesschen begeleidt deze interessante dag tour naar het land van de Reest en de havezates op vrijdag 7 september. Via Beilen, Dwingeloo, Diever en Ruinen rijdt de bus naar het idyllische kerkje in IJhorst, pal aan de Reest. De dagtocht is inclusief lunch en literaire koffie/thee. Deelnemers kunnen zowel in Groningen als in Assen en Hoogeveen opstappen.

De grootvorstin der Drentse stromen

Willem Koops schreef ooit al over de mooie beek de Reest: Deze grootvorstin der Drentse stromen. Uiteraard is er ook aandacht voor de klassieker van Lucas Jonker, ‘Harm, boerenleven an de Riest’. Het typische taalgebruik van Marga Kool geeft gedichten vaak iets geheimzinnigs, dat duidelijk voelbaar is in onder andere ‘Achter oen ogen’.

Lunch aan de Brink in Ruinen

Na de koffie in Beilen bij het Huus van de Taol horen deelnemers in Dwingeloo meer over de Juffer van Batinge. In Diever wordt verteld over Titania en Spoel de Wever uit ‘Een midzomernachtsdroom’ van Shakespeare. In het esdorp Ruinen, waar de geschiedenis aan de Brink duidelijk zichtbaar is, staat de lunch klaar in een boerderij uit 1632. Ria Westerhuis dichtte bij het kerkje van IJhorst, pal aan de Reest: “Zie hoe de Reest hier meandert, heur lief delend met twei wallegies, die ze beiden wil smokken, met heur zute mond.” In de gemeente De Wolden is de digitaal kamer De Wolden samengesteld, waarin alle schrijvers en dichters van deze gemeente zijn opgenomen. Na de koffie en thee is er tijd hun werk te horen en te zien.

Verrassende ontmoetingen

Wie weet komt Cilie de Nevelhekse wel tevoorschijn in Hollandscheveld? Of Luuks Hilbers jongs van Hendrik van Dijk in Ruinerwold. En Albert Alidus Steenbergen die dichtte over Rheebruggens burcht? Bij het kerkje van IJhorst draagt Ria Westerhuis een aantal van haar gedichten voor en wordt het verhaal over het Jodenvonder verteld. Al deze schrijvers en vele anderen maken deze tocht langs de locaties, die hen allen inspireerden tot een verrassend boeiende tocht. De tocht is georganiseerd door het Drents Archief, het Huus van de Taol en Arriva Touring.

Aanmelden kan bij Arriva Touring per e-mail via touring@arriva.nl of tijdens kantoortijden telefonisch op 050-5260268.

De literatuurtocht is op vrijdag 7 september 2018 van 9.00 tot 17.00 uur. Deelnemers kunnen in Groningen instappen bij de halte van de rondvaartboot tegenover het NS-station (8.15 uur). In Assen kan men opstappen bij De Bonte Wever, Stadsbroek 17 (9.00 uur) en in Hoogeveen bij het NS-station (9.30 uur).