Boerendrokte staat in teken van de oogst

Ruinerwold - Bij de Karstenhoeve in Ruinerwold gaat de tijd zaterdag 1 september tussen 11.00 uur tot 16.00 weer honderd jaar terug. Deze dag staat in het teken van de oogst.

De rogge wordt gedorst met vlegels en de knechten zijn druk bezig het kaf van het koren te scheiden. Zoals in die tijd gebruikelijk werden ze door de meid op tijd voorzien van een borreltje om de “gang ”er een beetje in te houden. De ene knecht kan er beter tegen dan de andere.

In het voorhuis zijn de meiden in de weer voor de wintervoorraad. Zuurkool wordt op traditionele wijze ingemaakt in Keulse potten, appeltjes gedroogd en bonen geweckt.

De oudtante van vrouw Karsten is ‘uut de tied ekomen’ en een nicht is gestuurd door de familie om een delicate kwestie betreffende de verdeling van de erfenis aan de orde te stellen. Vrouw Karsten voelt zich in haar eer aangetast en er ontstaat dan ook een heftige discussie. Er staat vandaag een boeldag op stapel waar ook de spullen van tante Margje (de oudtante) zullen worden geveild waar verder niemand van de familie belangstelling voor had. De pander zal deze zaken ( uiteraard met de nodige kwinkslagen) aan de man proberen te brengen.

De dominee komt langs om een extra geldelijke bijdrage te vragen voor de diaconie. Door de droogte verwacht men een slechte oogst en zullen er meer mensen een beroep op de diaconie moeten doen om de winter door te komen en vrouw Karsten heeft als voorzitster van de Zusterkring nog wat ‘vrouwenzaken’ met hem te bespreken. Hoe zal de dominee dit nu weer oplossen? De dokter, de veearts op zijn oude motor en de negotieman, zij komen allemaal weer langs en zorgen voor veel reuring en spektakel in het authentieke voorhuis en op het prachtige boerenerf van de familie Karsten.