Epie Akse viert 50 jaar als scheidsrechter

Zuidwolde - ‘Jongens, wat mooi man!’ is de reactie van Epie Akse (77), die al 50 jaar voetbalscheidsrechter is, op de festiviteiten voor zijn jubileum.

Afgelopen zaterdag 1 september was het voor de 77-jarige Epie Akse uit Hoogeveen een bijzondere dag. Precies 50 jaar geleden floot de voetbalscheidsrechter zijn eerste voetbalwedstrijd. De wedstrijd JVZ JO15-1 - Rouveen JO15-1 stond afgelopen zaterdag in Zuidwolde op het programma. ‘Die wedstrijd wilde ik graag fluiten’, geeft Epie aan.

Onder een stralend zonnetje en met vele toeschouwers langs de lijn werd de eerste wedstrijd van JVZ JO15-1 onder leiding van scheidsrechter Akse gespeeld, die overigens door JVZ met 2-1 werd gewonnen.

Na de wedstrijd werd Akse op de middenstip van het hoofdveld op sportpark Woltingeslag toegesproken door het bestuur van JVZ en ontving de jubilerende scheidsrechter uit handen van voorzitter Rob Verburg en vicevoorzitter Fans Leerdam bloemen en een attentie. Namens JVZ JO15-1 overhandigde leider Bert Koster een smakelijk pakket aan scheidsrechter Akse. Ook was er een afvaardiging van Hodo aanwezig om hem te feliciteren en een cadeau aan te bieden. De KNVB heeft Epie Akse benoemd tot scheidsrechter van verdienste. De Hoogeveense arbiter ontving uit handen van een afgevaardigde het ingelijste certificaat en het bijbehorende speldje.

Epie Akse was zichtbaar onder de indruk. ‘Jongens, wat mooi man!’ De Hoogevener heeft vele wedstrijden gefloten op hoog amateurniveau en ook wedstrijden met grote namen. Of hij er nog geen genoeg van heeft? ‘Nee hoor, zolang ik het nog kan, blijf ik nog gewoon fluiten. Alleen mijn knietjes zijn niet meer wat ze ooit geweest zijn.’

Nadat het scheidsrechters tenue is verwisseld voor de vrijetijdskleding werd het feestje nog even voortgezet in de leidersruimte met koffie en gebak. ‘Jullie maken er wel een feest van! Hartstikke bedankt!’