Ruiters zijn blij met nieuwe rijbak

Ruinen - Op het terrein achter de brandweerkazerne is niet alleen de omheining vernieuwd, de bak heeft nu ook een nieuwe ‘eb-en-vloed’ ondergrond. Begin april werd er al een dressuurwedstrijd gehouden, maar het werk was toen verre van af. Komend weekend is de echte vuurproef, als mogelijk zeshonderd combinaties hun opwachting maken op het jaarlijkse concours.

Deze Runer Paardendagen beginnen vrijdag al vroeg, vooral omdat er al veel inschrijvingen geteld waren. Zaterdag wordt na het springen het bal en de bak geopend. Om half zes mag wethouder Jan van ‘t Zand de nieuwe bak openen. Het was ook mede dankzij een bijdrage van het gemeentelijke fonds Initiatiefrijk De Wolden dat alles gerealiseerd kon worden. ‘We hebben bijna alles zelf gedaan, als je het laat doen, is dat niet te betalen’, zegt Jan Hooijer namens het bestuur.

De Vrederuiters zijn al langer bezig om accommodatie vernieuwd te krijgen, toen het concours vorig jaar afgelast moest worden, waren ze er in Ruinen helemaal klaar mee. ‘De vaart kwam er in’, weet Rosan Brand nog heel goed. ‘Het terrein kon best wat hebben, maar ruiters zijn ook kieskeurig. Bij slecht weer zeggen ze al snel af’, constateert Brand. Dus staken de paardenliefhebbers massaal de handen uit de mouwen. De wedstrijd in april was een deadline. Die werd voor een deel gehaald, want er lag alleen nog maar zand in de bak. Met alleen de slechts 35 leden, was de klus nauwelijks te klaren. ‘Er zijn heel wat vrije zaterdagen in gaan zitten en na april ook veel losse avonden’, stelt Rosan Brand vast. Het concours telt drie volle dagen met vele rubrieken, waaronder ook de 1.40 meter. ‘Daar worden eisen aan gesteld en omdat we nu een goede zandbodem hebben, kan dat eindelijk.’ Deelnemers komen uit de wijde regio.

Nu nog een nieuw clubgebouw en een juryhok, maar dromen mag nog steeds.