Woldenestafette levert 3.500 euro op voor Refaja

Echten - De Woldenestafette heeft zaterdag het bedrag van 3.500 euro opgebracht voor zorgboerderij Refaja. Van dat geld worden skelters gekocht. De 48 kilometer lange estafette door de hele gemeente De Wolden werd gewonnen door Plato & Runnersworld Running Team in een tijd van 3.10.40 uur.

De tweede plaats was voor LGR’88 Dreamteam in 3.17.13 en derde werd titelverdediger De Amateuristische Profs in een tijd van 3.21.25. De organisatie van Visio kijkt terug op een zeer geslaagde dag. Er deden liefst 31 teams aan mee, die voor ongeveer 230 lopers zorgden. Die moesten etappes afleggen van Echten naar Zuidwolde, Veeningen, de Wijk, Koekange, Ruinerwold, Oosteinde, Ruinen en weer naar echten. Bij Huize Echten was de finish en stond het Rad van Avontuur klaar om nog wat extra geld te verdienen voor Refaja en om wat prijzen aan de deelnemers uit te kunnen delen.

Het startschot werd om elf uur verricht door Hendrik-Jan Benning en hij deed dat met een ouderwetse boerhoorn. Om het kwartier ging een aantal teams van start, een uur later was iedereen onderweg. Met de opbrengst worden vier skelters geschonken, maar volgens Hans Scholing kunnen dat er ook wel eens meer worden. 'Ieder team wordt geacht 75 euro in te leggen, maar er zijn er ook die een paard honderd euro hebben meegenomen', glunderde de organisator.

Het was een uiteenlopend gezelschap dat zaterdag door de hele gemeente liep. Zo waren er bedriven uit de regio, maar ook loopgroepen en sportscholen. Wolderwijs liep met een team mee, net als het Buurtteam De Wolden alsmede twee teams van Visio. Er liepen slechtzienden mee, die werden begeleid door lopers met beter zicht op de weg. Het vertrek was al een groot feest, waar iedere ploeg door Jans Schulting op de foto werd gezet, met de fraaie havezathe op de achtergrond, en waarWim Stam de boel vakkundig aan elkaar praatte. De eerste kilometers was het uitkijken geblazen op de weg van Echten naar Zuidwolde, verder waren er vooral fietspaden in de route opgenomen. De deelnemers die de langste reis maakten, waren die van Loopgroep Vierpolders uit Oostvoorne. Zij hadden voor hun jaarlijkse weekendje weg deze regio uitgekozen en genoten van de route.