Ruinerwold viert het stoofperenfeest

Ruinerwold - Op de eerste zaterdag van oktober, 6 oktober, vindt in Ruinerwold de unieke perenpluk in Ruinerwold plaats aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld. Het is onderdeel van het Stoofperenfeest, met marktkramen op boerenerven en een kinderactiviteiten. Kom plukken, proeven en ontdekken.

Het stoofperenfeest wordt dit jaar een topper: de bomen hebben al jaren niet zo ontzettend vol gehangen. Het is een ongelooflijk stoofperenjaar. Er zijn al heel wat takken bezweken onder het gewicht van de kilo's peren. Vorig jaar was het door de late vorst een matig oogstjaar. Ook het druilerige weer in oktober hielp niet mee in de feestvreugde, maar nu lijkt 6 oktober een schitterende dag te worden. Met een enorme oogst!

Heen-en-Peer

Terwijl de mensen staan te plukken en schudden aan de bomen, is er ook op zeven boerenerven aan de lange weg van alles te doen. Met de Heen-en-Peer en de retro-busjes van Tralaluna kunnen bezoekers van de ene halte naar de andere rijden, of te voet en met de fiets de weg verkennen. Op de zeven boerenerven zijn kramen met lekkernijen, proeverijen en leuke koopjes te vinden. Ook is er onderweg van alles te lezen en leren over de verschillende peren en is halverwege de Dokter Larijweg ook de pomologische vereniging te raadplegen als je wilt weten welk peren- of appelras je hebt.

Curiosaveiling

Er is Open Huis bij Zorgboerderij de Larijhoeve, er is een Kindererf en om 13 uur vindt de traditionele curiosaveiling plaats in museumboerderij De Karstenhoeve op nummer 21.

Bij de verkoop worden de perenbomen langs de Dokter Larijweg per opbod verkocht aan de hoogste bieder.

’s Ochtends om 9.00 uur begint de pander ter hoogte van dokter Larijweg 1 met de verkoop. Elke boom, of soms een aantal wat kleinere bomen, krijgt een nummer en dan kan het bieden beginnen.

Meestal gaan de bomen weg voor een paar euro, maar soms is er een boom die voor 30 tot 35 euro weggaat. Dit zijn bomen die veel vruchten dragen, of die gewild zijn om hun soort, zoals de bekende peersoort Gieser Wildeman). Zodra de boom gekocht is, kan het plukken beginnen.

Peren-pandemonium

Mensen zijn in de weer met netjes, dekens, vangnetten, speciale scharen, emmers, ladders, maar ook hoogwerkers zijn gesignaleerd. Veelal zijn het particulieren die er een gezellig dagje van maken met de hele familie (en soms met koelbox en tuinstoelen en al in de berm zitten) maar ook handelaars proberen hun slag te slaan. De Lions uit Meppel kopen en plukken altijd een aantal bomen voor de voedselbank. Iedere koper heeft de hele zaterdag tijd om zijn boom (bomen) leeg te plukken. Alles wat blijft hangen is de volgende dag weer algemeen goed en mag door iedereen geplukt worden.

In de weken vóór de Perenverkoop mag er niet geplukt worden. Dit zullen de inwoners van Ruinerwold dan ook niet in hun hoofd halen. Toch zijn er wel eens mensen die de verleiding erg groot vinden. Vooral aan het eind van de Dokter Larijweg wil het nog wel eens gebeuren dat er een boompje leeggeplukt wordt. Maar de kans is groot dat men op zijn gedrag wordt aangesproken. De perenbomen die op 6 oktober worden geveild, mogen die dag geplukt worden. Het geldbedrag gaat naar de Museumboederij Karstenhoeve. Op 7 oktober mag iedereen alles wat over is komen plukken.

Historie

De zeven kilometer lange Dokter Larijweg is na de bestrating in 1925/26 beplant met perenbomen, zo’n 1.100 stuks ongeveer. Dit zijn bijna allemaal stoofperen, langer houdbare peren dus.

Er is toentertijd voor perenbomen gekozen zodat de gemeentearbeiders deze in het najaar konden plukken en verdelen onder de armere mensen van de bevolking. Dan waren die in de wintermaanden van vitamines voorzien. Inmiddels is de perenpluk een manier om de kas van de lokale museumboerderij te vullen.

Oude perenrassen

De stoofpeersoorten aan de Dokter Larijweg zijn oude rassen met klinkende namen, zoals Winterjan, Valse IJsbout, Boerengroen, Zoete Brederode, Winterlouwtje, Pondspeer, Kampervenus, Kleipeer en Gieser Wildeman.

Tijdens de perenpluk hangen aan alle verschillende bomen informatiebordjes over de soorten.