Deelnemers genieten van modderfestijn in Echten

Echten - Alles had de organisatie van de tweede Echt’n Run uit de kast gehaald om de tweehonderd deelnemers een zwaar, maar gevarieerd parcours voor te schotelen. Dat lukte helemaal, want zondagmorgen vloekten sommige deelnemers wel binnensmonds, maar genoten ze toch ook wel weer van de vijf kilometer rond het dorp Echten.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar bofte de organisatie met het prachtige weer. De zon scheen volop, alleen was het water van de sloten en het Oude Diep al aardig afgekoeld. Laten de deelnemers nu vrijwel direct na de start een tiental meters door een sloot moeten tijgeren, vol modder en uiteraard onder de linten door. Menigeen zong de moed in de schoenen, net als het water trouwens. Het was de opmaat voor een reeks van in totaal 22 hindernissen.

Het was afzien onderweg, want de hindernissen logen er niet om. Van slootjes doorwaden tot touwen klimmen, onder netten en rioolbuizen door, stellages beklimmen en met autobanden slepen. Kennelijk had niemand er een probleem mee om deze zware beproeving te ondergaan. De populariteit van de Echt’n Run bleek namelijk wel uit de voorinschrijving, want in korte tijd waren alle startbewijzen al weg. In totaal 75 voor de individuele 5 kilometer, maar ook 42 ouders met 42 kinderen voor de 5 kilometer, alsmede 21 ouders met 21 kinderen voor de korter 3 kilometer.

Het mooie van de Echt’n Run is dat de wedstrijd volop leeft in het dorp, want het merendeel van de deelnemers komt uit het dorp zelf. Hele gezinnen doen mee en dan niet alleen in de categorie ouders-kind. Bekende families als Benning, Bloemberg en Baas stonden aan de start van de individuele 5 kilometer. Bij de ouders-kinderen was het vooral mooi om te zien hoe vaders en moeders met zoon of dochter het parcours van 3 of 5 kilometer aflegden. Hier mochten ze elkaar wel helpen, wat bij de individuele deelnemers ten strengste verbonden was. Toch werd hier en daar een oogje dichtgeknepen, omdat het vooral om de lol ging.

Bij de start en finish was het een groot feest. Alle deelnemers werden feestelijk binnengehaald op de grote Benning Bouw-stellage, waar iedereen door de brandweer van Ruinen nat werd gespoten. Wie dan nog koud was, kon zich nog even warmen in de hot-tub.