Column Gerda Habes: Ach lieve help!

Josien is overleden en zal dadelijk verzorgd worden. Haar drie kinderen zitten moe en geëmotioneerd bij elkaar.

Mandy, een zorgzaam type, wil graag helpen. Zij heeft immers de laatste tijd steeds voor haar moeder gezorgd. Desy, een stille vrouw, vindt het allemaal eng en kijkt liever alleen op afstand. Jordy, de oudste, laat het graag aan zijn zussen over.

Als ik met de twee dochters naar boven ga, is Mandy er klaar voor. Ze stroopt haar mouwen op en wil aan de slag. Desy heeft haar plaats in de hoek van de slaapkamer ingenomen. Als we beginnen, slaat bij Mandy de schrik om het hart. Ze vindt het eng en wil niet meer. Ze vlucht naar beneden en laat zich niet meer zien. Desy blijft in haar hoekje staan als ik rustig alleen Josien ga wassen. In alle kalmte zeg ik tegen Desy dat ik het niet helemaal alleen kan. We kunnen een collega bellen, maar dat duurt een tijd voor die aanwezig kan zijn.

Desy blijft stilletjes staan kijken hoe ik verder ga. Dan pakt ze mooie sokjes en doet deze bij haar moeder aan. Ik zie het met een glimlach aan en merk dat ze een beetje ‘ontdooit’. Als ik Josien haar jurk wil aantrekken, vraag ik Desy of ze het aandurft me hierbij te assisteren. Moedig stapt ze naar voren en zonder een spier te vertrekken helpt ze me. Het gaat goed en ze helpt me tot haar moeder mooi gekleed op bed ligt. Trots kijkt ze me aan. Alleen het haar van Josien moet nog gekamd worden. Hiervoor vragen we of Mandy wil helpen.

Als ik naar beneden loop om Mandy te vragen, zit ze verslagen op de bank. Ze vraagt zich af hoe het nu verder moet met de verzorging. Als ik haar vertel dat Desy heeft geholpen, is ze verbaasd. ‘Hoe kan dat nou. De zus die het allemaal zo eng vond, heeft zomaar datgene gedaan, wat zij zo graag wilde maar niet aankon’. Wel heeft Mandy goed geluisterd naar haar eigen gevoel. Dat is goed. Beide zussen zijn trots, op elkaar en op hun moeder.

Gerda Habes schrijft in de Staphorster, Westervelder en Wolder Courant tweewekelijks een column uit het leven van een uitvaartbegeleider. Met de verhalen uit het leven van nabestaanden waarvan een dierbare uit het leven is. Voor plaatsing is toestemming door de familie gegeven. De namen zijn gefingeerd.