Een avond over de Amish in Ruinerwold

Ruinerwold - Tijdens de afgelopen editie van ‘Vrouwen van Nu Ruinerwold’, kwam Laura Strating uit Diever vertellen over de Amish gemeenschap in Amerika. Laura maakt prachtige quilts (dekens), geeft quilt-lessen en organiseert reizen naar de Amish in Amerika. Verder zijn er een aantal quilts tentoongesteld die gemaakt zijn door Lyda Beuming. Zij was ook als gast aanwezig.

Laura vertelde tijdens de editie van de ‘Vrouwen van nu Ruinerwold’ van afgelopen vrijdag 18 oktober aan de hand van foto’s, die ze voor het grootste deel zelf heeft gemaakt, over het ontstaan en het leven van de Amish. Laura had voor deze avond een aantal quilts, wat kleding, boeken en gebruiksvoorwerpen van de Amish meegenomen. De avond was met 82 aanwezigen goed bezocht. Wie meer wil weten over Laura en haar activiteiten kan terecht op haar website: www.laurasquiltatelier.nl.

De Amish

De Amish is een geloofsgemeenschap in Noord Amerika. Oorspronkelijk komen zij echter uit Europa, met als grondlegger Jakob Amman. In 1737 vluchtte de gemeenschap naar Amerika, omdat Europa hun levenswijze niet langer tolereerde. En pas daar begonnen ze met het quilten van dekens. Amish’ quilts bestaan altijd uit effen stoffen en duiden vaak een betekenis.

De Amish hebben geen kerk, de diensten worden om de beurt bij iemand thuis gehouden. De houten bankjes en tafels verhuizen telkens mee en worden al gauw door zo’n 200 mensen bijgewoond. De taal tijdens de dienst is Hoog Duits. De Amish leiden een eenvoudig en sober bestaan, hebben geen auto en wekken hun eigen elektriciteit op. Het is een vredelievende samenleving, met grote gezinnen (10 a 12 kinderen is geen uitzondering). Vervoer gaat per paard en buggy (koets), ponywagen, fiets of step. Ze hebben een gezonde ondernemingsgeest en dat uit zich in de vele creatieve beroepen, zoals houtbewerking, bakken, naaien en de agrarische sector.