Wolven in Nederland, wat moeten we ermee?

Ruinen - Krijgt de wolf vaste voet in Nederland? Zijn er in ons drukke land wel voldoende rustige plekken voor een wolvenpaar om jongen groot te brengen en is er voldoende voedsel voor de wolven? Hoe voorkomen we dat ze zich richten op schapen en ander vee? Moeten we zelf ook bang zijn voor de wolf? Wie de antwoorden wil weten op al deze vragen moet op donderdag 8 november naar het bezoekerscentrum in Dwingelderveld gaan. Wolvendeskundige Aaldrik Pot zal op deze dag vertellen over de wolf.

Is er plaats voor de wolf?

Sommige mensen vragen zich af of er plaats is voor de wolf in Nederland, vooral na het zoveelste bericht over wolven die op verkenning uit Duitsland de grens oversteken en in Drenthe en op de Veluwe worden gezien. Tijdens de Dwingelderveld-lezing, die op 8 november wordt gehouden, laat wolvendeskundige Aaldrik Pot zijn licht daarover schijnen. Ook geeft hij veel achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de ecologie van de wolf, zijn verspreiding en terugkeer in Europa en de diverse mythes en legendes rondom dit fascinerende roofdier.

Aaldrik Pot heeft diverse ‘wolvenexpedities’ in Europa ondernomen. De eerste in de jaren negentig in het oosten van Polen waar hij vooral ook geboeid raakte door de zeggingskracht van diersporen. Later zocht hij onder meer op de Luneburgerheide, in de Lausitz en in Scandinavië naar sporen van wolven. Daarbij bleek dat het nog behoorlijk lastig is om een wolf te zien te krijgen.

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Benderse 22 is tijdens de Dwingelderveld-lezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing op donderdag 8 november begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Toegang is tegen een kleine bijdrage. Aanmelden voor deze lezing is nodig via www.natuurmonumenten.nl.