Kidsbeurs KiKa wijkt uit naar de manege

Ruinerwold - Hilda Bralten en Johanna Talen wisten niet wat hen overkwam na die eerste kinderkleding- en speelgoedbeurs, de Kidsbeurs voor KiKa in het dorpshuis. Drie jaar geleden wisten ze met moeite twintig tafels te verhuren, maar daarna ging het abnormaal snel. ‘De tweede keer hebben we de beurs bij speel- en ijsboerderij de Drentse Koe gehouden en daar hadden we zo veertig kramen verhuurd. Binnen een paar uur kregen we echter wel tachtig aanmeldingen’, zegt Hilda Bralten vol ongeloof.

Het noopte de organisatie voor dit najaar een list te verzinnen. Die werd de manege van De Woldruiters, waar nóg meer ruimte is dan bij De Drentse Koe. ‘Na een uur sloten we de inschrijving al, we hadden wel negentig aanmeldingen, maar er kunnen maximaal zeventig kramen staan in de manege’, vertelt Johanna Talen. De belangstelling van publiek is ook altijd groot. Op vrijdag 2 november om 19.30 uur staan er zeker honderd personen te popelen om de beurs ‘te bestormen’, zo weten ze zeker.

KiKa

Het begon drie jaar geleden bij Hilda en Johanna, die een kledingbeurs organiseerden voor het goede doel. Dat het KiKa moest worden, het fonds dat geld inzamelt voor de aanpak van kinderkanker, was snel duidelijk. ‘We hebben zelf allebei drie gezonde kinderen, maar je ziet om je heen dat het ook heel anders kan. Het is fijn als je een steentje bij kunt dragen’, legt Johanna uit. De moeders die een kraam willen huren, betalen daarvan 13,50 euro. Dat geld gaat, na aftrek van de geringe kosten, helemaal naar KiKa. Bezoekers kunnen zelfs gratis naar binnen, maar bij de uitgang staat wel altijd een verzegelde collectebus waar mensen nog een bijdrage kunnen deponeren. Wat daar aan geld ingaat, weten Hilda en Johanna niet, maar ze hopen dat verkopers die goed geboerd hebben, daar ook nog wat extra’s in deponeren. De ervaring leert dat veel mensen ook voor de gezelligheid al komen.

Vrijwilligers

De beide dames hebben een heel team van vrijwilligers om zich heen verzameld om hen bij te staan. Zo zijn er verkeersregelaars nodig op de avond zelf, maar ook vaders voor de opbouw van de kramen en (hun eigen) moeders bij de inschrijftafel. Dat opbouwen is vrijdagmiddag vanaf vier uur, het afbreken gebeurt na afloop door de standhouders zelf.

De kraamhouders en bezoekers komen uit de wijde regio, van Zwolle en Hoogeveen tot Wolvega en Rouveen. Er worden weer tussen de 250 en 300 bezoekers verwacht, de beurs is vrijdag 2 november van 19.30 tot 22.00 uur.

Meer informatie staat op op de Facebookpagina Kidsbeurs voor Kika in Ruinerwold’.