Vijver in de Wijk krijgt een fontein

De Wijk - De veelbesproken vijver aan het Goldsteinplantsoen en de Briëtweg in de Wijk wordt de komende weken aangepakt. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een inloopavond in De Havezate. De vijver, die vol zat met groene drab en waar vorig jaar de nodige dode vissen dreven, wordt onder meer voorzien van een fontein en eendenkorven.

De vijver is een van de vier in het dorp en dat is volgens ambtenaar Gerard Veldhuis best bijzonder. De aanwezigheid wordt hogelijk gewaardeerd door de omwonenden. Reden temeer om ook bij herinrichtingsplannen – zoals in de Oranjebuurt, de vijver open te houden. De vijver aan het plantsoen staat in verbinding met de vijvers aan de Emmaweg en de Briëtweg. Die andere vijvers liggen er een stuk beter bij omdat ze al een keer aangepakt zijn. Daar is nu geen urgentie om tot actie over te gaan.

Zuurstofrijker

Probleem met de vijver aan het Goldsteinplantsoen was een gebrek aan onderhoud, te weinig water en te weinig zuurstof. Door het plaatsen van een fontein wordt het water beter belucht en wordt het bovendien zuurstofrijker. De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen. Zo werd een nieuwe bronpomp geplaatst en werden de niveauregeling en beplanting rond de vijver aangepast. De bron in de bodem zuigt grondwater op als het waterpeil te laag dreigt te worden. Eerder werd er nogal wat bruin water opgezogen, omdat er veel ijzer in de bodem zit. ‘Grondboorbedrijf Klinge uit Koekange heeft naar de diepte van de bron gekeken en die aangepast’, aldus Veldhuis. ‘Overigens hebben we in de afgelopen hete zomer geen problemen gehad.’

Klus

Nu wordt begonnen met het echte werk. Dat gebeurt terwijl de vissen erin blijven. Indien nodig wordt een tijdelijke damwand geplaatst, want de complete vijver leegpompen is geen optie.

Het werk moet beginnen in de week van 26 november. In maart moet de klus geklaard zijn.