Natte pakken bij Greppeltocht in Koekange

Koekange - Ruim 60 teams deden zaterdag mee aan de jubileumeditie van de Greppeltocht in Koekange. Het is de vijfde keer dat deelnemers uit handen probeerden te blijven van de rondrijdende ‘jagers’.

Eind oktober bleek al hoe populair het evenement in Koekange is. Tijdens de inschrijfavond was de kantine van het lokale dorpshuis gevuld met enthousiaste jongeren en volwassenen. Allemaal wilden zij meedoen aan de Greppeltocht. Uiteindelijk stonden er 60 teams op de lijst, bestaande uit maximaal 6 mensen per groep. Het waren niet alleen inwoners van Koekange die meededen aan de spannende activiteit. Ook vanuit de omliggende dorpen, zoals Ruinerwold en Havelte, kwamen deelnemers naar Koekange.

Zaterdagavond was het zo ver. Om 19.15 vertrokken de eerste groepjes. Ze kregen een kaart – waarop alle posten stonden -, een opdrachtenformulier en een kroepoek. Ieder jaar krijgen de groepen een voorwerp of product mee, waarmee ze de finish moeten bereiken. Gaat het stuk? Jammer. Dan krijgen de teams een uur straftijd. Bij velen brak de kroepoek al na amper 10 minuten lopen. Sommigen waren echter zo slim om een handig broodtrommeltje of een pizzadoos mee te nemen.

Jagers

Allemaal waagden ze een poging een snelle tijd neer te zetten. Het team dat in een zo kort mogelijke tijd de route van 12 kilometer aflegde, werd bekroond tot winnaar. Dat was nog niet zo makkelijk, want onderweg kwamen de deelnemers diverse ‘jagers’ tegen, die naar ze op zoek waren. Als de deelnemers werden gespot, dan moesten ze terug naar een vorige post. Dus deden de groepen alles om uit handen te blijven van deze jagers. Verstoppen achter bomen, in sloten en middenin weilanden.

Hoewel de regen uit bleef, hielden veel teams het niet droog. Als ze al niet in een sloot waren gesprongen, werden ze wel nat bij de 3 wateractiviteiten. Zo zwierden ze aan een touw over het water. Klommen ze via netten over een brede sloot en bewogen ze zich door middel van een scheve balk over een beekje. Dat alles om geen straftijd te krijgen.

Raadsels

Bij iedere post kregen deelnemers een opdracht in de vorm van een raadsel. Hiermee konden ze letters verdienen voor een woord. Deelnemers die niet uit Koekange kwamen, hadden het lastig. Want uit hoeveel leden bestaat nou eigenlijk de activiteitencommissie in het dorp? Of over hoeveel drempels en verhogingen rijd je eigenlijk als je door Koekange tourt?

Geslaagde editie

Uiteindelijk kreeg de groep van Patrick Mulder de minste straftijd. Na 2.40 uur arriveerden de deelnemers weer bij het dorpshuis. Een groot verschil met het team dat op de laatste plek eindigde. Deze kwamen pas na ruim 7 uur weer terug.

De activiteitencommissie kijkt terug op een geslaagde editie. Aangezien het de 5e keer was dat de Greppeltocht werd gehouden, hadden veel deelnemers het woord goed geraden: jubileumjaar!