Ria Westerhuis niet voor één gat te vangen

De Wijk - Wie de naam Ria Westerhuis hoort, denkt misschien gelijk aan de dichtbundel ‘Minnezinne’ die ze enkele jaren geleden uitbracht, samen met Delia Bremer. Deze erotische gedichten deden destijds veel stof opwaaien. Nadien verschenen nog ‘Zundags Goed’, Teugelloos’ en ‘Nachtsleutel’. De inwoonster van De Wijk is een bezige bij, en het gaat al lang niet meer alleen om erotische gedichten. De laatste bundel bevat zelfs vijfendertig Nederlandstalige gedichten en twintig gedichten in de Streektaal. Behalve gedichten schrijven en voordragen, werkte ze mee aan bijna alle edities van de theatertoer Dikke Reint, het verhalenfestival Oeverloos in De Wijk, en met ‘Verhalen rond de Kachel’ op Landgoed Welgelegen in Koekange.

Verhalen rond de Kachel

Verhalen rond de Kachel zijn avonden waar verhalenvertellers, dichters en singer-songwriters hun werk laten horen. En dat is een altijd een groot succes, want het is altijd snel uitverkocht. Het tweede lustrum vorig jaar werd ingevuld met vijf avonden. Dit keer staan er drie avonden gepland. In samenwerking met de familie Bout organiseert Ria deze gezellige avonden. De eerste staat gepland op 23 november. Ria: ‘Het idee is bij toeval ontstaan in 2008 tijdens een fietstocht door de gemeente. Bij Welgelegen was een rustpunt, waar Ria gedichten voordroeg onder begeleiding van Rob Zandgrond. Dit vonden de bezoekers zo leuk, dat we al snel de vraag kregen of we dit niet vaker konden doen.’ En zo geschiedde.

De presentatie is in handen van Ria zelf en Rob Zandgrond is verantwoordelijk voor de techniek. ‘Het is laagdrempelig en ongedwongen. Bovendien zit er continu variatie in het programma, dat is ook de kracht er van. We ontvangen nu ook steeds vaker bezoekers uit omliggende dorpen’. Met iets van veertig zitplaatsen is het snel vol weet Ria: ‘Ondanks dat we geen subsidie of andere bijdragen ontvangen lukt het nog steeds om het programma rond te krijgen, daar zijn we ook een klein beetje trots op natuurlijk.’ Naast 23 november zijn er nog twee avonden gepland op 8 februari en 8 maart 2019.

Dikke Reint

Een ander succesverhaal is het theaterspektakel Dikke Reint. Ook volgend jaar wordt dit weer opgevoerd. Waarbij het publiek mee rijdt in een tractor met huifwagen van locatie naar locatie. Het verhaal gaat over de excentrieke Reint Hendrik Baron de Vos van Steenwijk, die van paarden en uitbundig feestvieren houdt. Het stuk is gebaseerd op daadwerkelijke feiten en wetenswaardigheden en wordt op humoristische wijze gebracht door een aantal enthousiaste amateurspelers uit de omgeving. Ondanks dat de spelers zelf wel eens een anders stuk zouden willen spelen is bijna elke voorstelling uitverkocht. En dat al vele jaren achtereen. Ria: ‘Moet je dan een ander stuk gaan spelen, we zijn er wel mee bezig geweest, maar dit loopt nog steeds goed, en we vinden het nog altijd heel leuk om te doen. Wat halen we ons zelf dan aan! De meeste spelers zijn elk jaar weer van de partij. Wel zoeken we nog invulling voor de rol van ‘Trijntje’. Iemand die het aandurft mag zich bij ons melden.’

Video opnames

Nog een leuke wetenswaardigheid is dat er onlangs video opnames zijn geweest in het Reestdal nabij de ijsbaan in De Wijk. Waarbij het paard van Hilly Timmerman uit De Wijk prominent in beeld wordt gebracht. Ria: ‘Dit heeft met het gedicht ‘Peerdesmok’ te maken. Dit erotische gedicht werd destijds niet in de dichtbundel ‘Minnezinne’ gepubliceerd omdat de uitgever daar op tegen was’. Deze video maakt deel uit van het theaterprogramma ‘Spetterende Letteren’ van Chris Bernhart dat eind volgend jaar in de theaters te zien zal zijn. Ook een ander gedicht ‘Wordt dronken’ zal daarin te zien zijn. Dit is opgenomen bij eetcafé het Vergulde Ros.

Niet alleen hosanna

Ondanks alle successen is het niet alleen hosanna voor Ria. ‘Door spierreuma heb ik helaas toch een aantal zaken moeten afstoten. Zoals de bestuursfunctie van de Drentse Schrieverskring waar ze al jarenlang lid van is. En eveneens heeft ze afscheid genomen als lid van het Cultureel Platform de Wolden. Wel blijft ze lid van het collectief ‘Stuifmeel’ in Meppel. ‘Dit zijn vier beeldende kunstenaars. Ik ben de enige dichter in het gezelschap. Dit leek mij toch veel te leuk om te laten schieten’.