Echtpaar Bisschop viert diamanten huwelijk groots

De Wijk - Jan Bisschop uit de Wijk mag dan al wel 80 jaar zijn, hij maakt wekelijks nog wel veertig uur. Niet meer als installateur, zoals vroeger bij Beijer in Meppel, maar lekker in zijn schuur achter het huis. Duizenden nestkastjes heeft hij al gefabriceerd en zijn vrouw Marrie vindt dat geen enkel probleem. Woensdag waren ze zestig jaar getrouwd en dat wordt komend weekend groots gevierd.

Jan is een echte Wieker, Marrie duikelde hij op in Zuidwolde tijdens een dansavond in café Beugeling. ‘De jongens uit de Wijk kwamen op de fiets naar Zuidwolde’, weet Marrie nog goed. ‘Daar waren de meisjes mooier’, lacht Jan. ‘Hij bracht mij op de fiets naar huis, maar werd wel even staande gehouden door jongens uit Zuidwolde; die waren waarschijnlijk jaloers’, vult Marrie aan. Volgens Jan was er die avond een goed stukje muziek. ‘Een dansorkest van Apollo uit de Wijk, dat weet ik wel zeker.’

Ze hadden bijna vier jaar verkering voor ze op 20-jarige leeftijd trouwden. Het eerste jaar woonde ze bij de ouders van Jan in, daarna kregen ze een woning in de Wijk aan de Beatrixweg. Ze waren de eerste bewoners van die straat. Nu zijn daar alweer allemaal nieuwe woningen gebouwd, al staat hun oude huis er nog steeds. Jan en Marrie wonen alweer wat jaren aan de J.L. Nijsinghweg, een straat verderop.

Frankrijk

Ze hebben vijf kinderen, elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De kinderen wonen in Koekange, Veeningen en op de Veluwe, alleen de oudste dochter woont al 24 jaar in Frankrijk. Ze trok met haar man als boer naar Bretagne. Komend weekend is de familie helemaal compleet bij de festiviteiten.

Marrie werkte voor haar huwelijk als dienstmeisje in Hoogeveen bij een familie die een zaak had, Jan was tot zijn 59ste installateur. ‘Ik heb de overgang van kolen op olie meegemaakt en van olie op gas. Nu moet het gas er ook alweer af. Ik heb dagen onder de vloer gezeten om de leidingen te leggen. Er is wel verschrikkelijk veel veranderd.’ De twee zitten er nog gezond bij, al gaat het lopen wat lastig voor Marrie. Ze kreeg begin dit jaar een nieuwe knie, maar gelukkig gaat het fietsen nog steeds goed.

Jan blijft ondertussen lekker bezig. Met de vogelnestkastjes – er hangen er in de Wijk en omgeving minstens 400 – maar ook met de grasmaaier, waar hij het gras langs de sloot bij de A28 kortwiekt. ‘Dan loopt hij van de sporthal helemaal tot de Hessenweg bij Rogat’, schetst Marrie.