Alex Bakker vertelt over de transgender-geschiedenis in Nederland

Zuidwolde - Alex Bakker komt op maandag 26 november naar de Ontmoetingskerk in Zuidwolde. Hij komt vertellen over zijn boek: ‘Transgender in Nederland: een buitengewone geschiedenis’. Het boek is een autobiografische verhaal van een man geboren als meisje.

Alex Bakker werd geboren als jongste dochter in een protestants gezin in Hoogeveen. Op zijn achtentwintigste verandert hij van geslacht. Een nieuw begin, in het juiste lichaam. Hij stopt alles wat hij herinnert aan zijn oude leven letterlijk in dozen, om die nooit meer open te doen. Ruim vijftien jaar later heeft hij eindelijk de moed verzameld om zijn jeugd onder ogen te zien: 'Ik ben historicus en ik vervals mijn eigen geschiedenis. Een man zonder verleden, wilde ik dat echt worden?'

Keuze

Bij de geboorte wordt voor elk kind standaard de keuze gemaakt: jongen of meisje. Maar niet bij iedereen klopt deze keuze ook. Eén op de twintig mensen voelt zich niet eenduidig man of vrouw. Alleen al in Nederland veranderen daarom elk jaar enkele duizenden mensen van geslacht. Nederland heeft nu al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld. Alex Bakker onderzoekt het verhaal van medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de veranderende publieke opinie.

Bakker spreekt met transgenders die deze bewogen geschiedenis zelf hebben beleefd en laat sleutelfiguren als psychologen, artsen en politici aan het woord. Alex Bakker is historicus en schrijver en woont in Amsterdam en Berlijn. Eerder verscheen van zijn hand onder andere het verhaal over zijn eigen jeugd, Mijn valse verleden.

Alex Bakker komt op maandag 26 november naar de Ontmoetingskerk, Hoofdstraat 149 in Zuidwolde. Aanvang is om 20.00 uur. Er zal om een kleine bijdrage gevraagd worden.