Sinterklaas beleeft bijzondere intochten in Koekange en Ruinen

Koekange - Na Ruinerwold en Zuidwolde heeft Sinterklaas ook in Koekange en Ruinen zijn opwachting gemaakt. Dat ging niet overal zonderslag of stoot. In Koekange moesten de kinderen het sinterklaasfeest redden, in Ruinen werd de Mariakerk gebruikt als statige ontvangstzaal en in de Wijk werd Sinterklaas per jeep rondgereden.

De kinderen van Koekange hebben zaterdagmiddag hun uiterste best gedaan om het Sinterklaasfeest in hun dorp te redden. De goedheilig man was namelijk ontvoerd door een aantal boeven en die eisten een aanzienlijk aantal gouden dukaten. Dankzij de behulpzaamheid van de jeugd kwam het allemaal goed en kon de sint gered worden uit een ballonmandje bij het sportveld. De jeugd moest daarvoor wel de ‘gouden dukaten’ zelf zoeken en verder speuren door het dorp.

Onder leiding van de burgemeester en de Pieten toog de jeugd, op eerbiedwaardige afstand gevolgd door hun ouders, in stoet door het dorp op zoek naar hun weldoener. Op verschillende hoeken waren leden van muziekvereniging Bergklanken te vinden, bij het sportveld aangekomen werd de Sint hoog in de lucht ontwaard. Nadat Sinterklaas ballonnen had losgeknipt, zakte het ballonbakje en kon de oude baas veilig uitstappen. In dorpshuis De Schakel vonden daarna nog leuke activiteiten voor de jeugd tot en met groep 4 plaats.

Ruinen

In Ruinen ging het er wat dat betreft wat rustiger aan toe, al was de locatie – de Mariakerk – wel een hele bijzondere. Het werd een warm welkom zoals nog nooit vertoond is in het brinkdorpen. De intocht van Sinterklaas in Ruinen was ook weer voor iedereen, van jong tot oud en ze genoten er allemaal van. Van de ontvangst in de kerk tot het naar bed brengen van de oude man in dorpshuis 't Neie Punt. Dat de Mariakerk geopend werd, kwam voor veel van de aanwezigen als een verrassing. Dominee Georg Naber stak in vol ornaat zijn neus om de hoek van de deur om te zien hoeveel mensen er buiten stonden te wachten.

Binnen waren het uiteraard de Zwarte Pieten die voor wat actie zorgden, dat allemaal in afwachting van de komst van Sinterklaas. Weer eens wat anders, allemaal van die Pieten op de kansel in plaats van de dominee. Toen de Sint er eenmaal was, genoten alle aanwezigen van het feest dat gebouwd werd. Daarna ging het weer naar buiten, waar een doos vol (Sint-Maarten)lichtjes klaarstond en waar de kinderen een lampion kregen, alsmede de paarse prachttrein met Sinterklaas heerlijk comfortabel in de wagon. Daarmee was het feest nog niet gedaan in Ruinen, want de zaal voorin het dorpshuis was ingericht als slaapkamer voor de Sint, op het podium stond zijn bed al klaar. Mijter op het nachtkastje, de staf in de hoek en een dikke nachtzoen erbij.