Soroptimisten roepen geweld tegen vrouwen een halt toe

Zuidwolde - In negentig landen wereldwijd wordt vanaf 25 november, Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, 16 dagen lang uitgebreid aandacht besteed aan de campagne ‘Orange the World’.

Zo ook in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden waar leden van Soroptimistclub De Reestlanden op pad gingen om mensen te fotograferen met een oranje sjaal of stropdas om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Eén op de drie

‘Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met geweld’, aldus Esther Aarse, voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden. Volgens cijfers van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) maakte 45% van de vrouwen in Nederland ooit in haar leven fysiek, psychisch of seksueel geweld mee en bijna driekwart is ooit seksueel geïntimideerd. Per week wordt gemiddeld 24 keer aangifte van verkrachting gedaan in Nederland en dat is nog maar het topje van de ijsberg, want het overgrote deel van de slachtoffers doet nooit aangifte.

De hoogste tijd om te kijken wat we samen kunnen doen om dit geweld te bestrijden. En daarom trokken de leden van De Reestlanden er samen met fotograaf Kim Stellingwerf op uit en fotografeerden onder andere Burgemeester Karel Loohuis, wethouders Gert Vos, Erik Giethoorn en Erwin Slomp. Op het gemeentehuis in Zuidwolde gingen Burgemeester Roger de Groot en wethouder Mirjam Pauwels op de foto. Allen met een oranje sjaal of stropdas: ‘De kleur staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes’, aldus Aarse.

Groots aangepakt

De campagne wordt dit jaar voor het eerst ook groots aangepakt in Nederland. Gebouwen, standbeelden, musea en fonteinen worden oranje uitgelicht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. De Erasmusbrug in Rotterdam, het Binnenhof in Den Haag, maar ook in Drenthe kleuren gebouwen oranje, onder andere de toren van de Grote Kerk in Emmen. Aarse: ‘In de gemeenten Hoogeveen en De Wolden willen we ook een aantal gebouwen oranje gaan uitlichten zodat iedereen kan zien dat we ook hier het geweld tegen vrouwen een halt toe roepen.’

Kijk voor meer informatie op: www.soroptimist.nl/orangetheworld en www.orangetheworld.nl.