Amnesty-actie in de bibliotheek van Zuidwolde

Zuidwolde - Rondom de Dag van de Mensenrechten wordt aandacht en gerechtigheid gevraagd voor mensen die dit ten zeerste nodig hebben; zij die onterecht gevangen zijn gezet, worden gemarteld of bedreigd. De massale druk van protest heeft meestal een groot effect. Het kan er voor zorgen dat levens veranderen, mensen vrijkomen en hun marteling stopt.

Op zaterdag 8 december wordt er in de bibliotheek van Zuidwolde weer een schrijfmarathon gehouden waar mensen tussen 10.00 en 12.00 uur brieven kunnen schrijven en die geopend wordt door burgemeester Roger de Groot. Tussen 13.00 en 16.00 uur is dit ook mogelijk in de bibliotheek van Hoogeveen, daar wordt de schrijfmarathon geopend door burgemeester Loohuis.

Vrouwelijke mensenrechtenactivisten

Dit jaar wordt er geschreven voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Geraldine Chacón

Ook is er tijdens de Kerstmarkt in de Ontmoetingskerk de mogelijkheid om in de Amnesty-stand, tussen 10.00 en 16.00 uur, een petitielijst te ondertekenen voor de vrijheid van een jonge vrouw, Geraldine Chacón uit Venezuela. Zij werd opgepakt omdat zij voor een stichting werkt die probeert jongeren uit arme delen van het land betere kansen te geven. De regering van Venezuela ervaart haar als bedreigend en probeert haar daarom het zwijgen op te leggen.

Op de 10e december wordt wereldwijd door Amnesty International actie gevoerd als dé Dag van de Mensensenrechten, welke nu voor de 70e keer plaatsvindt.