Automobilisten opgelet! Faunabeheer Drenthe waarschuwt voor overstekende reeën

Verkeer op de Drentse wegen moet de komende periode extra alert zijn op overstekende reeën. Faunabeheer Drenthe meldt dat het piekseizoen is begonnen.

In de periode van eind maart tot en met mei worden er gemiddeld genomen meer reeën aangereden dan normaal. Volgens Faunabeheer heeft dit te maken met het gedrag van de dieren.

Verdreven uit territorium

In de winter leven reeën vredig met elkaar in een groep, een zogeheten sprong. In het vroege voorjaar komen de reeën weer op voor hun eigen territoria en vallen de sprongen uiteen. Hierbij worden de jonge bokken vaak als eerste uit de territoria weggejaagd. Wanneer de jonge bokken op zoek gaan naar een nieuw territorium steken ze vaak de weg over, waardoor aanrijdingen plaatsvinden.

Snelheid minderen

De meeste aanrijdingen met reeën vinden plaats in de schemer of het donker. Faunabeheer Drenthe meldt dat de plaatsen waar ongelukken met reeën gebeuren vaak te herkennen zijn aan onoverzichtelijke bermen met veel begroeiing. Automobilisten worden geadviseerd hun snelheid te minderen en de borden goed in de gaten te houden.

Wat moet je doen als je een ree aanrijdt?

Mocht een automobilist een ree aanrijden dan kan hij of zij bellen met de politie. In Drenthe is het ook mogelijk om contact op te nemen met de valwildregeling. Een vrijwilliger komt ter plekke om het aangereden ree te verzorgen en indien nodig het dier uit zijn lijden te verlossen.