Sara Straathof uit Echten is de voorleeskampioen van de gemeente De Wolden

Echten - Sara Straathof van KC ‘t Echtenest is de nieuwe voorleeskampioen van de gemeente De Wolden. Door corona vond de wedstrijd niet live plaats maar via filmpjes. Sara gaat nu door naar de provinciale finale.

Voor het tweede jaar op rij zorgden de coronamaatregelen voor een organisatorische uitdaging voor bibliotheken en leerkrachten van het basisonderwijs. Een fysieke gemeentelijke voorronde was niet mogelijk. Daarom stuurden de deelnemende scholen dit jaar een filmpje van hun schoolkampioen tijdens een voorleessessie in de klas. Dit was dubbel spannend voor de deelnemers: hun klasgenoten als toehoorder en dan ook nog gefilmd!

De jury bestaand uit Delia Bremer, Kees Opmeer en Bert Damming beoordeelde de ingezonden voorleesfilmpjes op de kwaliteit van voorlezen, tekstbegrip, contact met het publiek (de camera) en stemgebruik. De finalisten hebben het de jury moeilijk gemaakt. Sara las mooi, goed verstaanbaar en in een prettig tempo voor uit Siem Subliem en het rode gevaar van Tosca Menten. De jury zat aan het beeld gekluisterd. De juryvoorzitter Delia Bremer complimenteerde de deelnemers met de gekozen fragmenten en hun inzet. Hoe fotogeniek sommigen ook waren, het ging nadrukkelijk niet om acteerkwaliteiten.

Provinciale finale

Sara krijgt het druk want in april gaat zij gemeente De Wolden vertegenwoordigen bij de provinciale finale nationale voorleeswedstrijd. Tijdens een besloten online uitzending vanuit theater Hofpoort@De Fabriek in Coevorden en vanuit haar eigen school bindt zij de strijd aan met elf andere gemeentelijke voorleeskampioenen. Dan wordt duidelijk wie Drenthe mag vertegenwoordigen in de landelijke finale op 26 mei a.s.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingsproject voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Dit jaar mede gesponsord door de Nationale Boekenbon

De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie via de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl.