Fietsdiefstal voorkomen

pixabay

Nederland kent met zo'n 19 miljoen fietsen de hoogste fietsdichtheid van de wereld! Helaas lijkt het aantal fietsendieven ook evenredig hoog te zijn. Maar er is veel dat je kunt doen om fietsdiefstal te voorkomen. Hieronder geven we je een aantal slimme tips.

1. Veilige parkeerplek

Het is belangrijk om altijd een veilige plek te kiezen om je fiets te parkeren. Dit geldt voor zowel buiten als thuis. Buiten zoek je het liefst een bewaakte stalling. Als die er niet is, kijk je uit naar een plek die goed in het zicht ligt, mogelijkheid biedt om je tweewieler aan een vast object te zetten én die 's-avonds goed verlicht is. Thuis doe je min of meer hetzelfde. Een afsluitbare garage, schuur of gesloten achtertuin verdient de voorkeur. Heb je die niet, creëer dan een verlichte plek waar je eventueel een muurbeugel plaatst om je fiets aan te zetten.

2. Sloten

Ook de duurste sloten kunnen worden opengebroken. Het verschil tussen kwalitatief goede en minder goede sloten is de snelheid waarmee dat kan. Hoe meer tijd het een dief zal kosten om een slot open te breken, hoe hoger de pakkans en daarom wordt het een stuk minder aantrekkelijk om te stelen. Schaf om die reden ook twee verschillende sloten aan. Kies voor minimaal een ART 2 slot , zoals van de merken Abus, AXA, Vinz of SXP; bijvoorbeeld een ringslot van Abus en een kettingslot van Vinz.

3. Gebruik de sloten op de juiste manier

Nu heb je van die mooie sloten gekocht en dat is fijn. Maar het is ook belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt. Zo is het essentieel dat je jouw tweewieler altijd  op slot zet aan een vast object, zoals een fietsklem, bankje of lantaarnpaal. Daarmee voorkom je dat je fiets zomaar opgetild kan worden en achter in een aanhanger of busje kan worden geladen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een beugel- of kettingslot niet op de grond laat hangen. De grond kan namelijk worden gebruikt als weerstand voor een betonschaar of grote steen. Als het slot hoog hangt, moet zo'n betonschaar puur met spierkracht worden bediend en dat is een stuk moeilijker.

4. Zorg dat je fiets herkenbaar is

Een fiets met duidelijke kenmerken, qua kleur of accessoires, is gemakkelijker te herkennen. Jij kunt dan van een afstand zien en roepen: "Hé, dat is MIJN fiets!" Voor een dief niet echt een prettige gedachte! Zorg ook dat je kunt aantonen dat het jouw bezit is. Maak foto's van je tweewieler, graveer je huisnummer en postcode in het frame en noteer het merk, type en framenummer. Bewaar deze gegevens netjes bij elkaar. Dit kan van pas komen, mocht je fiets tóch gestolen worden. Komt je fiets boven water bij de politie, dan kun je hem altijd terugkrijgen.

5. Berg je sleutels op!

Ben je de trotse bezitter van een dure fiets of e-bike? Berg je sleutels dan altijd veilig op om te voorkomen dat een dief ze pakt en zó wegrijdt met je fiets. Ook thuis moet je sleutels altijd goed opbergen. Een sleutelkastje is dan ideaal om eenvoudig en veilig je sleutels op te bergen.