Brug-Es Kerk in Dwingeloo verwelkomt nieuwe predikant

Dwingeloo – Voor de Brug-Es Kerk van Dwingeloo is zondag 31 januari een feestelijke dag, want op die dag wordt proponent Mark de Jager als predikant bevestigd. Het is een jonge dominee met veel kennis van social media.

Twee jaar is de gemeente van de Brug-Es Kerk vacant geweest na het vertrek van ds. Jan Kooistra, die in januari 2019 met emeritaat ging. Het werd de beroepingscommissie door de corona-uitbraak niet gemakkelijk gemaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe predikant. Gelukkig konden er wel online diensten worden beluisterd en zo kon het werk toch doorgaan.

Voor de coronatijd was in Dwingeloo op een zondag in een jeugddienst Mark de Jager de voorganger. Deze dienst werd door veel gemeenteleden van jong tot oud gewaardeerd. Allen was deze jonge voorganger nog niet klaar met zijn studie. Dat duurde nog wel een jaar en dat was toch wel erg lang.

Ondertussen timmerde Mark behoorlijk aan de weg. Hij werd verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands en hij was regelmatig te zien bij verschillende tv-programma’s. Ook de kranten wisten hem te vinden, waardoor hij de kans kreeg om op zijn eigen praktische, duidelijke en begrijpelijke manier te vertellen over zijn geloof en zijn drijfveren om predikant te willen worden.

Een warme klik

Toen Mark de Jager in 2020 nog een keer als voorganger in de Brug-Es Kerk een dienst leidde, bleek opnieuw dat er van beide kanten een warme klik was. Mark voelde zich thuis in deze gemeente. De omgeving was hem al bekend, omdat zijn vrouw Julia in Beilen opgroeide. En de gemeente wilde Mark graag als predikant beroepen. De studie was met zeer goed resultaat afgerond en de volgende stap kon gezet worden. Van beide kanten was het een volmondig ‘ja’.

Op zondag 31 januari zijn er twee diensten in de Brug-Es Kerk. Om 10.00 uur begint de bevestigingsdienst. In deze dienst wordt proponent Mark de Jager door ds. Cees Hoek uit Bedum bevestigd als predikant van de Brug-Es Kerk in Dwingeloo. Vanwege alle coronamaatregelen zullen er maar weinig mensen in de kerk aanwezig kunnen zijn, maar gelukkig heeft de kerk beschikking over drie camera’s en kerk-tv, dus iedereen die dat wil kan de dienst online volgen via https://www.brugeskerk.nl/kerk-tv/.

Ook zal er veel gebruik worden gemaakt van technische mogelijkheden om de dienst zo mooi en feestelijk mogelijk te maken. ’s Middags om 15.00 uur begint de intrededienst. Het is dan de eerste keer dat  ds. Mark de Jager als ‘echte dominee’ voorgaat. In beide diensten staat Handelingen 17 centraal en alles is weer via kerk-tv te volgens of eventueel later via het archief te bekijken en te beluisteren.

Social Media

Mark de Jager wordt een jonge dominee met veel kennis van social media. Dit zal hij dan ook volop inzetten om, waar dat mogelijk is, met de gemeenteleden kennis te maken in deze tijd van beperkingen door de coronamaatregelen.

En niet alleen met gemeenteleden wil hij kennis gaan maken. Mark vindt het erg belangrijk om in de dorpsgemeenschap samen met zijn vrouw Julia en zoontje Nathaniël te integreren en om in dienst van God er te zijn voor elkaar.

De gemeenteleden van de Brug-Es Kerk zien samen met Mark de Jager uit naar zondag 31 januari, de dag waarop Dwingeloo er weer een dominee bij krijgt.