Willem en Grietje Alberts 65 jaar getrouwd: elke dag een kiwi en een gebakken ei

Ruinerwold – Geen feest, geen bezoek van de burgemeester, maar wel vele kaartjes en digitale wensen. En met Roger de Groot werd op de computer via Teams gesproken. Willem en Grietje Alberts uit Ruinerwold vierden dinsdag hun 65-jarig huwelijksjubileum. Wel even wat anders dan vijf jaar geleden, maar ze halen er min of meer hun schouders over op.

De 86-jarige Grietje liep zelf het coronavirus op en maakte zo met haar Willem (93) de feestdagen in quarantaine door. „Ze hebben wel drie kerstdiners gehad, werd door de dochter thuis afgeleverd", lacht de schoonzoon. Heel veel fysieke overlast hebben ze er niet van gehad, vervelender is het voor Willem dat hij nu niet kan zwemmen in Meppel en dat er nauwelijks wat te doen is. Al deed de buurt onlangs wel mee aan een online quiz vanuit het dorpshuis, waar Willem en Grietje de oudste deelnemers waren en ook in de prijzen vielen.

Hometrainer

Achterin de huiskamer staat de hometrainer, die door beide kwieke oudjes wordt gebruikt. „Maar niet tegelijk hoor", lacht Willem. De stemming blijft opperbest aan de Dokter Larijweg, daar kan geen virus wat aan veranderen. Ze komen de dagen wel door, hij met legpuzzels en de tuin, zij met woordzoekers en met elkaar.

Grietje werd geboren op de Bloemberg, Willem zag het levenslicht aan de Oshaarsweg in Koekange. Ze kwamen elkaar tegen op een dansavond in de Wijk, de trouwerij was in Zuidwolde en er kwamen uiteindelijk vier dochters en vijf kleinkinderen, alsmede een achterkleinkind. Ze bestierden jarenlang een boerderij in Koekange. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd werden ze hobbyboer en bekwaamde Willem zich verder in het timmeren. Echt een man met twee rechterhanden.

De gezondheid is na al die jaren nog goed, er wordt dan ook niet over geklaagd. „Wij eten nu elke dag een kiwi, die zijn hartstikke gezond; er zitten heel veel vitaminen in", legt Grietje uit. „En ik iedere dag een gebakken ei", voegt Willem er vrolijk aan toe.