Column De Boer op: Samen aan het werk

De bel gaat, een pakketbezorger staat voor de deur. Zonder het te vragen snelt één van de kinderen naar de voordeur om het pakketje in ontvangst te nemen. Een ander zet de ratelende koffiemachine aan om voor mij een kopje koffie te maken. De derde komt de keuken in gerend en vraagt op luide toon: ‘Wie heeft mijn spellingboek gezien?’ De vierde kijkt in de woonkamer een filmpje op de tablet, met het volume net iets te hard. En op hetzelfde moment geef ik een digitale les aan mijn kleuterklas. Naast moeder, boerin en educatieboerin ben ik ook leerkracht in het basisonderwijs.

De drie oudsten volgen de online lessen van school via Google Meet op hun slaapkamer. Ik dacht deze ochtend rustig een les in de keuken te kunnen geven, maar er is blijkbaar een pauze op dit tijdstip. De kerstvakantie is voorbij en voor ons allen is het thuisonderwijs weer even wennen. Iedereen doet zelfstandig ‘zijn ding’, de sfeer is goed, we helpen elkaar waar nodig, we doen het samen.

Wat een voorrecht voor de kinderen om deze periode op een boerderij te wonen, met meerdere broers en zussen. Er is genoeg ruimte en altijd iemand om mee te spelen. Meer dan anders helpen de kinderen en ik Martin met het verzorgen van de dieren in de stal. Nu sport en andere activiteiten niet doorgaan, is daar meer tijd voor. Samen. En dat voelt ondanks alle corona-narigheden als een zegen. We maken het gezellig in huis, we spelen vaker gezelschapsspelletjes, we bakken een appeltaart, we maken er samen het beste van. Niet de vervelende beelden op tv, maar het ‘samen’ gevoel zal de kinderen hopelijk later bij blijven.

Dorien Benning – de Wal, Moeder, boerin, educatieboerin en juf in Lheebroek