Bescheiden viering van diamanten huwelijk in Ruinerwold

Ruinerwold – „We hadden ons het 60-jarig huwelijk wel wat anders voorgesteld, maar gelukkig komen de kinderen vanmiddag nog.” Gerrit van Keulen neemt het zoals het is. Net als zijn vrouw Annie is hij 80 jaar, goed gezond, mobiel en staat hij nog steeds midden in het leven.

Op tafel staat deze woensdagmorgen een groot bakkerspakket met allemaal heerlijkheden, gekregen van de vriendengroep die bestaat uit de tijd dat ze aan de Dokter Larijweg woonden. Ze rijden allebei nog auto en die brengt het stel overal waar ze maar heen willen.

Gerrit en Annie leerden elkaar kennen vlakbij Zwolle, wat toen nog de gemeente Zwollerkerspel was. Het is de regio waar ze allebei vandaan komen. „We hebben elkaar aan de weg leren kennen op een zondagavond, ik fietste net niet tegen haar aan”, lacht Gerrit. „Het was min of meer afspraak om vanuit Heino daarnaartoe te gaan.” Annie groeide op in Laag Zuthem en verhuisde op haar vijfde met de familie naar een boerderij waar nu Hessenpoort te vinden is. Gerrit woonde tussen Heino en Zwolle, maar wel net in de gemeente Dalfsen. „Wij gingen die kant eigenlijk helemaal niet vaak uit, meestal togen we naar Dalfsen of Oudleusen”, lacht Gerrit.

Koeien en varkens

In 1958 verhuisde het gezin Visscher naar Ruinerwold, waar een mooie boerderij aan de Dokter Larijweg te koop stond. Ze voelden zich er direct thuis en na hun trouwen trok Gerrit erbij in. Samen met Annie bestierde hij de boerderij, waar koeien en varkens werden gehouden. „Maar de laatste 20 jaar heeft onze zoon de koeien gemolken, hij hield niet zo van varkens. Uiteindelijk is hij na een paar jaar Duitsland naar Frankrijk vertrokken om daar een boerenbedrijf te beginnen. Daar kon hij meer koeien houden, in Nederland zat je met het quotum”, vertelt Gerrit. „Ik hielp mee wanneer dat nodig was”, vult Annie aan. „Maar we hadden naast vier kinderen ook mijn vader in huis wonen, die is vroeg weduwnaar geworden.”

In 2006 volgde de verhuizing naar de Meerkoetlaan, met prachtig uitzicht over de landerijen richting Meppel. Zeker nu de maïs weer we is. In hun boerderij aan de Larijweg is nu de familie Westenbrink actief met bedrijven als InOutHout en Oliebol4U. Gerrit en Annie vinden dat mooi, waren ook blij dat ze konden verkassen. „Er viel een grote zorg van me af toen wij de boerderij verkochten, een kopzorg minder.”

Het echtpaar heeft 4 kinderen, 10 kleinkinderen en 1 achterkleinkind, maar ook nog een paar op komst. Ze rijden normaal gesproken vier keer per jaar naar Frankrijk, maar dat is dit jaar bij een bezoekje gebleven. Annie was ooit bestuurslid bij de plattelandsvrouwen van Passage, Gerrit is zo’n 20 jaar actief geweest voor de Hervormde kapelgemeente aan Dijkhuizen en ook bij de CBTB, de Nederlandse Christelijke Land- en Tuindersbond.