Adventspanelen zorgen voor licht in Ruinerwold

Ruinerwold – In de Munnekeweer bij de kerk van Blijdenstein zijn in verschillende sessies 24 adventspaneeltjes gemaakt. De kunstenaars waren creatieve dames en kinderen en worden vanaf 1 december met verlichting achter ramen in het dorp Ruinerwold geplaatst. Elke dag komt er eentje bij, zodat vlak voor Kerstmis een wandelronde langs 24 verlichte panelen kan worden gemaakt.

Het idee kwam van Tetsje Zijlstra, Zwaantje ten Have werd in de arm genomen om het hele creatieve traject te begeleiden. Twee vrijdagmiddagen schilderden dames met veel passie aan de panelen, waarbij ze de vrije hand kregen, als het maar iets met kerst te maken had. Vorige week zondag maakte ook een aantal kinderen nog wat panelen, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van papiersnippers. Alles bij elkaar leverde een bijzonder aantal fraaie en vooral gevarieerde panelen op. „Mijn man Anko maakte 24 lijsten waar de lampjes aan bevestigd worden, dan kunnen de panelen daar in", legt Zwaantje uit.

Cursisten

De vrijwilligers die aan het schilderen sloegen, waren niet alleen mensen van de hervormde gemeente Ruinerwold, maar ook creatievelingen van buiten Ruinerwold, zoals cursisten die les krijgen van Zwaantje. „Het is leuk om zo bij elkaar te zijn", constateert Zwaantje, ook al staan de tafels ver uit elkaar om de corona-afstand te kunnen bewaren. Tijdens het schilderen heerste vooral een serene rust, er werd geconcentreerd gewerkt; alleen voor vragen aan Tetsje en Zwaantje werd de stilte even doorbroken. Later tijdens de pauze kon uitgebreid met elkaar gekletst worden.

Het mooie van de eigen ideeën maakt het dat de panelen vaak verrassende schilderingen krijgen: van kerstspullen tot Maria, brandende kaarsen tot cadeautjes. Alles steeds met een groot cijfer als blikvanger. Het paneel met nummer 1 wordt op 1 december geplaatst en zo gaat het voort. Het betekent wel dat de huishoudens met de hogere nummers, slechts kort meedoen.

Pinkstervogel

Eerder dit jaar maakte Zwaantje zelf een pinkstervogel, die door de omgeving van Ruinerwold ‘vloog’ om wat vreugde te brengen in coronatijd. Nu wordt vanaf 1 december licht in deze donkere tijd gebracht. „We willen de panelen een beetje bij elkaar in de buurt plaatsen, dan kun je ze tijdens een wandeling bekijken", zegt Tetsje Zijlstra. „Het is niet moeilijk om aan adressen te komen, we hebben genoeg gemeenteleden", weet Tetsje zeker.

Als de kerstdagen dan geweest zijn, worden de fleurige panelen weer opgeruimd. „Je kunt ze een andere keer weer gebruiken", vindt Zwaantje. „We willen ze sowieso eerst in januari allemaal bij elkaar in de kerk exposeren, zodat iedereen ze kan zien. Daarna worden ze op de zolder van het gebouw Munnekeweer bewaard. Daar liggen nog wel meer attributen, zoals pinksterpanelen voor langs de oprijlaan." En dan volgend jaar weer? „Als mensen dat leuk vinden, dan kan dat. En wellicht komen er ook uit Oosteinde we vragen om zoiets te doen, dan kunnen we zo weer nieuwe schilderen", lacht Zwaantje.

Peter Nefkens