Column: Wat is de goedkoopste manier van verwarmen?

Op het artikel ‘Geld verdienen met de energietransitie’ in deze krant heeft maar een beperkt aantal huiseigenaren in De Wolden gereageerd. Ook uit Westerveld en Hoogeveen werden er enkele reacties ontvangen. Houdt corona ons zo bezig dat we geen tijd meer hebben om ons energiegebruik eens serieus onder de loep te nemen? Of zijn de huiseigenaren in De Wolden zo rijk dat dat ze niet meer geïnteresseerd zijn om geld te verdienen met een gratis advies op maat?

Degenen die zich wel hebben aangemeld, hebben vaak al het nodige gedaan om energie te besparen of zelf energie op te wekken. Toch geven de adviezen op maat al deze huiseigenaren nog voldoende mogelijkheden om honderden kubieke meters gas en honderden kilowatturen elektriciteit te besparen met een relatief kleine eenmalige investering.

Houtkachels

Een van de vragen die ik regelmatig kreeg vormt de titel van dit verhaal. Veel mensen denken dat hout stoken de oplossing is. Stoken op hout kan zeker goedkoper zijn dan stoken op gas, maar het heeft wel een groot aantal nadelige effecten. Zo wordt het hout in houtkachels niet optimaal verbrand, waardoor niet alle energie die in hout zit voor de verwarming beschikbaar komt. Via de schoorsteen komen daardoor naast warmte ook veel schadelijke gassen in het milieu terecht zoals koolmonoxide, CO2, stikstofoxiden, polycyclische aromaten, dioxines en niet te vergeten fijnstof. Voor mensen met astmatische klachten of luchtweg- en longaandoeningen is dat een ramp. Maar ook voor gezonde mensen heeft een slechte luchtkwaliteit gevolgen.

Zonlicht

Is er niet een nog goedkopere manier om het huis te verwarmen zonder het milieu en je buren te belasten? Jazeker, die is er! Het gaat om gratis verwarmen van de lucht in huis met behulp van zonlicht. De zonne-kachel wordt aan de zuidgevel geplaatst. Lucht wordt uit huis gezogen en door de zon opgewarmd weer teruggevoerd. En het mooie is dat iedere zichzelf respecterende doe-het-zelver dat kan realiseren van gerecycled materiaal, zoals afvalhout en bierblikjes, naast wat kleine materialen als tempex, lijm, aluminiumfolie, tape, mat zwarte verf en plexiglas. De kosten variëren van enkele tientjes tot maximaal 200 euro afhankelijk de afmetingen van de installatie. Jaarlijks zijn daarmee honderden euro’s op de energierekening te besparen.

Wilt u meer weten of wilt u ook een gratis advies op maat? Huiseigenaren in De Wolden kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar henkbulder66@gmail.com

Henk Bulder, Stichting Duurzaam Milieu