Afrikaloop brengt ruim 17.000 euro op, de teller staat nog niet stil

Ruinen/Hoogeveen – De Afrikaloop 2020 sloot donderdag af en heeft het mooie bedrag van € 17.400,00 euro opgeleverd. Dit bedrag zal de komende tijd nog oplopen, omdat toegezegde bijdragen nog niet allemaal geïnd zijn en mensen ook nog steeds kunnen helpen door een bedrag te storten. De organisatie kreeg van de gemeente De Wolden te horen dat de laatste etappe, vrijdag, niet door deze gemeente mocht vanwege corona.

Het was een jubileumeditie, het 15e jaar dat de Afrikaloop georganiseerd werd door de Andreas Manna Stichting (AMS). Het was in de voorbereiding ook een spannend jaar door alle Covid-19 maatregelen. In maart werd het concept van de Afrikaloop helemaal omgegooid om aan de nieuwe maatregelen te kunnen voldoen. In plaats van dat er van het ene dorp naar het andere dorp gelopen werd, was nu de start en finish in dezelfde plaats. Hierom moesten allemaal nieuwe routes uitgezet worden en nieuwe pauzeposten gezocht worden. Mede door de hulp van wandelaars die altijd meewandelen met de Afrikaloop werd de “nieuwe” Afrikaloop 2020 gerealiseerd.

Mooi wandelweer

Zaterdag 10 oktober was de start in YuMe Hoogeveen. De wandelaars genoten van het veelal mooie wandelweer, de prachtige routes, de enorme gastvrijheid van de lokale bevolking en de goede verzorging door de vrijwilligers.

Dinsdag na de persconferentie leek het er op dat woensdag de laatste wandeldag zou worden. Echter na overleg met de burgemeester van gemeente Westerveld, Rikus De Jager, gaf deze toestemming om donderdag door te gaan met de Afrikaloop volgens de maatregelen en zonder pauzeposten. ‘Helaas kreeg de AMS vrijdag geen toestemming van de gemeente De Wolden en moest de Afrikaloop vroegtijdig stoppen. Geen zeven dagen dit jaar maar zes prachtige wandeldagen en genieten van de mooie Drentse natuur’, aldus de organisatie. Uiteraard was er voor de weekwandelaars de inmiddels fel begeerde Drentse kei als aandenken aan de Afrikaloop 2020. De organisatie kijkt terug op een bijzondere, maar zeer geslaagde Afrikaloop.

Opbrengst

De opbrengst van het wandelevenement is geheel voor straat- en weeskinderen in Kenia en Oeganda. Voor deze kinderen zorgt de AMS al meer dan 25 jaar. Doordat de AMS uitsluitend met vrijwilligers werkt en de overheadkosten betaald worden door een sponsor, kan het hele bedrag besteed worden aan de kinderen in nood. De AMS wil alle wandelaars, sponsors en vrijwilligers die op wat voor manier ook maar hebben meegeholpen, enorm bedanken voor de steun die zij ieder jaar geven. Zonder al die hulp zou de Afrikaloop niet zijn wat het nu is. Meer informatie over de Afrikaloop en de AMS kunt u vinden op Facebook en de website www.andreasmanna.org/afrikaloop-2020