De Wolden brengt magazine uit om duurzaamheid te promoten

Zuidwolde - Om de inwoners zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden bij te dragen aan de verduurzaming van de gemeente, hebben de inwoners deze week het eerste duurzaamheidsmagazine in de brievenbus mogen ontvangen, of komt het nog.

Wethouder Gerrie Hempen overhandigde het eerste magazine van Samen op weg naar Duurzaam De Wolden vrijdag aan de leerlingen van groep 6/7/8 van Basisschool De Dissel in Ruinerwold. „Ik heb gemerkt dat kinderen vaak veel goede ideeën hebben als het gaat om duurzaamheid. Daarmee kunnen zij anderen inspireren. Tijdens een bijeenkomst met de kindergemeenteraad werd dit beeld bevestigd door leerlingen van De Dissel.”

Het thema van De Dissel was destijds ‘Ik scheid, scheid jij ook?’ met als doel afval scheiden op alle basisscholen in De Wolden. Hempen vond dat een goed idee. „ Daarom wilde ik graag het magazine op deze school uitreiken. Ik wil daarmee ook andere scholen en jongeren motiveren als het gaat om de ontwikkeling van duurzaamheid."

Zonnepanelen

In het magazine komt een breed scala aan onderwerpen voorbij, zoals de plannen in Veeningen om de daken van de stallen van varkenshouder Henkjan ten Kate vol te leggen met zonnepanelen, om zo stroom voor de eigen regio op te kunnen wekken. Er was echter één probleempje: het stroomnet kan zo’n grote hoeveelheid elektriciteit niet aan omdat het zo goed als vol is. „Op het elektriciteitsnetwerk is momenteel geen ruimte voor nieuwe projecten voor lokaal opgewekte duurzame energie”, laat netwerkbeheerder Enexis in hetzelfde magazine weten.

Te lezen valt dat het allemaal mooi is om over te gaan op elektrische auto’s en warmtepompen, maar dat het netwerk dat op dit moment gewoon niet aankan. Wat Enexis betreft moet het eerste doel van stroomverbruikers zijn om zo min mogelijk energie te verbruiken. „Dat wat je niet verbruikt, hoef je ook niet duurzaam op te wekken", stelt de woordvoerder van Enexis vast, een mening die ook wethouder Gerrie Hempen is toegedaan.

Windmolen

Verder is er aandacht voor wooncorporatie Actium, de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe, lokale (duurzame) ondernemers en de bewuste keuze van Fred en Bianca Straathof uit Echten voor een kleine EAZ-windmolen en de visie van de Meppeler Rendo-directeur Eddy Veenstra op het groene gas-streven van de gemeente De Wolden.