Column: We komen in Belgische handen, is dat erg?

Deze krant komt in handen van de Belgen. Net als bijna alle grote dagbladen in het land, want De Persgroep en Mediahuis zijn de afgelopen jaren flink aan het shoppen geweest bij de noorderburen. Als laatste grote uitgever in Nederland is de NDC Mediagroep nu overgeleverd aan een buitenlandse uitgever. Kennelijk zijn ze in België beter met hun tijd meegegaan dan in Nederland.

Op zich is deze overname trouwens geen slecht nieuws, want geluiden die ik de laatste jaren al heb opgevangen bij andere kranten, zijn dat het er zeker niet minder van is geworden. Natuurlijk leidt een overname tot het scherp tegen het licht houden van de uitgaven, daar heb je tenslotte meer grip dan op de inkomsten. Of het tot een nieuwe reorganisatie leidt, valt nog te bezien. De NDC was de afgelopen jaren misschien wel nationaal kampioen reorganiseren, veel vet zit er dan niet meer aan de botten om mooie kranten en internetsites te maken.

Eigen weg

Al die reorganisaties gingen aan mij als zelfstandig ondernemer voorbij, sinds ik meer dan 8 jaar geleden uit vaste dienst bij Boom regionale uitgevers vertrok, toen nog de uitgever van deze krant. Ik kon altijd mijn eigen weg volgen en doe dat nog steeds. Of dat nu voor een Belg, een Groninger of een Fries is. Eén ding gaat me wel aan het hart, dat is de pluriformiteit van de pers. Veel krantentitels in het mandje van twee grote uitgevers betekent dat ze efficiënt content van elkaar gaan overnemen. De concurrentie is zo goed als dood, je moet het allemaal samen doen.

Nooit de enige

Even terug in die goede oude tijd: in 1982 begon ik als sportcorrespondent voor de Meppeler Courant te werken, 4 jaar later kwam ik als leerling-verslaggever in vaste dienst van de Boom Pers. Die naam zoemt trouwens nog steeds rond in de regio, dat was pas een begrip en een grote regionale werkgever bovendien. Ik schoof toen aan bij vergaderingen en persconferenties en was nooit de enige journalist. In Meppel zat Gert Suselbeek er namens Het Dagblad, later de Zwolse Courant en veel later de Stentor. Theo Geskus was als freelancer actief in het gebied. Als ik bij de vergadering van de gemeenteraad van Havelte zat, kon ik bijpraten met bijvoorbeeld de collega’s Hennie Kuijer uit Ruinen, Trijntje Bovenkamp uit Vledder en Wiesje Kassies uit Havelte. Ze vertegenwoordigden de Drentsche Courant, Radio Drenthe en het Nieuwsblad van het Noorden, terwijl ik daar voor de Meppeler en Steenwijker Courant zat.

Opgeslokt

Er was nog concurrentie, er was strijd om de primeurs, want je wilde dat jouw krant voorop liep. Dat is allemaal wel zo’n beetje geweest. Boom Pers nam krantenuitgeverijen over (Hoogeveen, Ooststellingwerf, Emmen en Assen), maar werd uiteindelijk opgeslokt door de NDC. Die noordelijke uitgever deed zich eerder ook al tegoed aan de Drentse Courant en de Friese Pers. Het is eten en gegeten worden, want NDC mag zich – als de Mededingingsautoriteit akkoord gaat – in Belgische handen weten. Het maakt mij niet uit, ik blijf deze krant maken, zolang als jullie deze blijven lezen en de adverteerders er de meerwaarde van in blijven zien. De krant van vandaag is in ieder geval weer dik genoeg.

Peter Nefkens