Initiatief creatief centrum De Hooge Hoed in Zuidwolde is gestrand

Zuidwolde – Het initiatief in Zuidwolde om een creatief centrum te realiseren, is gestrand. Dat laat voorzitter Sjoerd Reinstra van de stichting De Hooge Hoed weten. De financiën waren beschikbaar, maar er kon geen geschikt pand worden gevonden zonder dat er een commerciële prijs voor moest worden betaald.

„In de afgelopen jaren hebben we met een groep enthousiaste inwoners van Zuidwolde en omgeving plannen gemaakt voor een ambitieus initiatief: een creatief centrum in Zuidwolde met diverse werkruimten, allerlei creatieve activiteiten en een ontmoetingsruimte. Het moest een aantrekkelijke ontmoetingsplek worden met voor elk wat wils op creatief gebied", kijkt Reinstra terug. Voor mensen zouden er allerlei vormen van techniek en ambacht plaats kunnen vinden. Het ging dan om werk als timmeren, metaalbewerking, keramiek en glas-in-lood. „De Hooge Hoed is een naam die tot de verbeelding spreekt. Je stopt een boel in die hoge hoed en tovert er ook van alles weer uit", zei hij op het moment dat het initiatief naar buiten kwam.

Positieve reacties

In de voorbereidende fase kregen de initiatiefnemers van veel kanten positieve reacties. „De gemeente De Wolden en een aantal  fondsen hebben ons substantiële subsidies toegekend voor de start van ons initiatief. Ook hebben diverse mensen hun medewerking toegezegd voor als de Hooge Hoed eenmaal realiteit zou zijn. Al met al zag het er aanvankelijk dus heel positief uit", stelt de voorzitter vast.

En toch lukt het niet om De Hooge Hoed van de grond te krijgen, met dank aan de gevraagde hoge huurprijzen voor panden in de buurt. „We hadden weliswaar voldoende financiële middelen voor de start van de Hooge Hoed, maar de exploitatie zouden we op eigen kracht moeten realiseren. Bij onze zoektocht naar een goede locatie zijn we elke keer gestuit op panden die verhuurd werden voor commerciële prijzen. Dit zou betekenen dat we vanaf de start erg hoge vaste lasten zouden hebben. Veel te hoog voor een gezonde, sluitende begroting van de Hooge Hoed in de komende jaren. Uiteindelijk hebben we daarom moeten concluderen dat we geen betaalbare huisvesting konden vinden en dat de Hooge Hoed daarom financieel niet haalbaar is."

Reinstra is dankbaar voor de grote steun die de afgelopen jaren voelbaar was. „Als initiatiefgroep kijken we terug op een leerzaam proces, met ups en downs, dat ons spijtig genoeg niet de uitkomst heeft gebracht die we zo graag hadden gezien."