‘Spekbraanders waar ook ter wereld kunnen meedoen’

Ruinerwold – Voor de derde maal vindt een online Spekbraanderskwis plaats vanuit dorpshuis De Buddingehof in Ruinerwold. Het is ditmaal een bijzondere editie, want met de medewerking van de stichting Historie Ruinerwold en museumboerderij De Karstenhoeve wordt het een Historische Spekbraanderskwis. Deze begint vrijdag om 20.00 uur en is te volgen via YouTube. De vragen zijn afkomstig van de beide organisaties en leveren, zo verwacht de organisatie, de nodige oja-momenten op.

De mensen van De Karstenhoeve en de stichting Historie hebben er veel werk van gemaakt, samen uiteraard met initiator Ronald Buld van het dorpshuis. „Voor ons is deze quiz hartstikke belangrijk, want we kunnen eindelijk weer naar buiten treden", zegt Luit Oldenbanning van de stichting Historie. „We hoorden van Ronald dat hij signalen van deelnemers had ontvangen dat er wel veel muziekvragen waren bij de eerste twee edities, toen kwam het idee om samen met de museumboerderij een quiz met alleen historische vragen samen te stellen."

Uit mouw geschud

Luit Oldenbanning had zijn vragen in mum van tijd klaar. „Ik weet veel van de historie van Ruinerwold en schudt die vragen zo uit mijn mouw. In gedachten ga je het dorp rond en dan schiet er van alles te binnen. En ja, met 18.000 foto’s in onze beeldbank, zijn er genoeg beeldvragen te bedenken." Het meeste werk was volgens de wandelende encyclopedie het in PowerPoint zetten van de vragen. Veel tijd ging ook zitten in het opnemen van de filmvragen op locatie, twee dagen lang toog een delegatie door het dorp. De Karstenhoeve betrok hier bijvoorbeeld een aantal vrijwilligers bij. Beide historische organisaties stemden de vragen op elkaar af.

Volgens Oldenbanning is de moeilijkheidsgraad wisselend: van simpele vragen tot lastige, die weinig deelnemers zullen weten. „De quiz is voor jong en oud wel te doen. Het zou ook mooi zijn als de jongeren de oudere garde helpt met het activeren van YouTube op de smart-TV, een laptop of tablet. En ga gezellig bij elkaar op visite."

Zuid-Frankrijk

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de Coop van de familie Koetsier. „Als het kan, willen we de eerste prijs ’s avonds nog uitreiken, afhankelijk van waar de winnaars zitten. Voor hetzelfde geld zitten ze op een camping in Zuid-Frankrijk. Spekbraanders waar ook ter wereld kunnen meedoen", lacht Oldenbanning.

Teams kunnen zich nog aanmelden via spekbraanderskwis@gmail.com onder vermelding van teamnaam, 06-nummer en locatie waar het team vrijdag te vinden is.