Grote wens van Koekange gaat in vervulling: Familiepad is officieel geopend

Koekange – Een lang gekoesterde wens van de dorpsgemeenschap Koekange is in vervulling gegaan: de aanleg van een wandelpad langs de Koekanger Dwarsdijk net buiten het dorp. Het Familiepad werd maandagmiddag officieel geopend door wethouder Hilda Mulder en een aantal kinderen.

Er werden 2 bomen voor gekapt, er moest 360 kubieke meter grond worden ontgraven, 240 kuub zand werd aangevoerd, 50 meter riolering werd aangelegd en 100 kuub beton werd geleverd en aangebracht. Dit alles bij elkaar kostte 60.000 euro en leverde een mooi Familiepad op.

Het was Johannes de Kleine die in 2016 tijdens de rondvraag van een vergadering van Dorpsbelangen Koekange een opmerking maakte over het gevaar van de druk bereden Koekanger Dwarsdijk voor al die mensen die daar graag een rondje wandelen. Het resultaat laat zich raden, want wie iets inbrengt, mag daar natuurlijk zelf ook invulling aan geven. Er werd een werkgroep ingesteld met Johannes de Kleine, toenmalig DB-voorzitter Joop Koeling en Henk Koetsier, die sinds een jaar voorzitter is van de belangenclub.

Verdwaald

Het kostte wel wat jaren, maar het resultaat is er naar. Het 1,5 meter brede pad ligt er als een zonnetje bij en de eerste wandelaars hebben er al gebruik van gemaakt. Er zal zich af en toe ook best een verdwaalde fietser op het pad begeven, maar eigenlijk is dat niet de bedoeling. „De fietspaden die we aanleggen, zijn 2,5 meter breed. Dit pad is een meter minder breed", liet Gerard Veldhuis weten, de Wolder ambtenaar die veel tijd en energie in dit project heeft gestoken en daar ook een passend cadeau voor kreeg vanuit het dorp: een fles Koekanger kruidenbitter.

Het project kon niet zonder bereidwillige subsidiegevers gerealiseerd worden. Vanuit Initiatiefrijk De Wolden kwam 30 mille, de andere helft zou dus door derden aangevuld moeten worden. Die werden gevonden in de NAM, het Recreatieschap Drenthe en de Kringloopwinkel Ruinerwold. De bijdrage van de NAM heeft te maken met de activiteiten die de maatschappij in de regio uitvoert, zo werd eerder al bijgedragen in het fietspad achter Koekangerveld.

Voor het Recreatieschap Drenthe is het Familiepad een mooie aanvulling op het wandelnetwerk dat steeds nauwer wordt in deze regio en wandelaars een hoop veiligheid biedt. De Kringloopwinkel staat sowieso op het standpunt om goede doelen met hun verkoopopbrengst te steunen.

Zonnetje

Voorzitter Henk Koetsier stond er dan ook als een blij man: niet alleen tijdens het gesproken deel in dorpshuis De Schakel, maar ook bij het knippen van het lint in het schrale zonnetje. „We hebben veel overleg gevoerd met omwonenden en zijn ook blij met Gerard Veldhuis, Die man denkt altijd in oplossingen, hij zoekt naar manieren waarop iets wel kan."

Koetsier was ook blij dat het werk door de gebroeders Steenbergen uit Koekange kon worden uitgevoerd. Als voormalig kruidenier van de oude Spar in Koekange weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om ondernemers uit het eigen dorp, indien mogelijk voorrang te geven. In Koekange denken ze tenslotte ook aan duurzaamheid. „Een deel van de bermen is ingezaaid met een bloemenmengsel. Daarmee krijgt het pad mede door zijn ligging een natuurlijke uitstraling waar we trots op mogen zijn", wist Hilda Mulder.