„Met de anderhalve meter regeling gaat dit niet werken"

Zuidwolde – „Beter een jaartje overslaan, dan iets half gebakken organiseren." Het zijn de woorden van Rutger Wemmenhove. De voorzitter van Kar Ga door in Zuidwolde nam in april samen met andere bestuursleden het besluit om deze nostalgische dag een jaartje over te slaan. „Met de anderhalve meter regeling gaat dit niet werken."

Vanaf september was het bestuur, bestaande uit 8 personen, tezamen met de 50 vrijwilligers alweer druk bezig met de voorbereidingen van de editie 2020. Wemmenhove: „Ongemerkt ben je er toch driekwart jaar druk mee. Dat het dan niet door gaat is jammer, maar behalve tijd valt het met de gemaakte kosten nog wel mee."

Verhalenvertellers

Zoals gebruikelijk stonden er rondritten van tractoren, brommers, auto’s en andere rij en voertuigen op het programma door het groene hart van Zuidwolde. Van rouw- tot trouwvoertuigen. De organisatie probeert elk jaar met wat leuks te komen. „Voor deze editie hadden we een aantal verhalenvertellers uitgenodigd om oude en nostalgische verhalen te komen vertellen. Over bijvoorbeeld Mina Koes, of het meisje van Yde. Kampvuurtje erbij, zo hadden we dat een beetje bedacht", vertelt Wemmenhove. In het kader van 75 jaar bevrijding waren er plannen opgevat om oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar Zuidwolde te halen. En meer woonwagens, dat vinden de mensen geweldig. Vorig jaar hadden we er 3, dit jaar hadden we 10 aanmeldingen."

Voor ieder wat wils, is het motto van de organisatie. „De combinatie met oude ambachten en kinderactiviteiten op het Kerkplein werkt goed. Het is zien, proeven en doen. Verder gaat het nergens over", glimlacht de preses. „De bezoekers vinden het prachtig. Echter iets dergelijks valt en staat natuurlijk met het weer en dat beseffen we ook. We hebben hier een ‘mooi weer garantie’. De laatste jaren was het perfect, op een editie na toen er een klein beetje regen viel."

Oorsprong

Kar Ga Door vindt zijn oorsprong in Amsterdam, waar vroeger de handkarren voor een belangrijk deel het straatbeeld bepaalden. In 1991 werd het voor het eerst in Zuidwolde geïntroduceerd. „Museum de Wemme wilde de handkarren buiten de muren van het museum tonen en de ondernemers deden graag mee om er een gezellige dag van te maken." Tot en met 2006 was het een terugkerend evenement, daarna volgde een time-out. In 2013 werd een succesvolle doorstart gemaakt, nadat een aantal ondernemers gezamenlijk de schouders er onder had gezet. Wemmenhove: „Het evenement wordt goed ontvangen en blijft groeien. Liefst 10- tot 15.000 bezoekers is geen uitzondering."

Zelfs de deelnemers komen overal vandaan. „Uit Groningen, Brabant of Limburg, het maakt niet uit. We hebben er zelfs een die uit België komt.’ Nu er versoepelingen zijn in het coronabeleid zijn doorgevoerd, had Kar Ga Door misschien nog door kunnen gaan? „Het is ter sprake gekomen, maar dan was het wel heel tricky geworden’. In 2021 jaar staat Kar Ga Door in ieder geval gepland op de tweede zaterdag in juli.

Benny Spin