Foodtruckfestival komt keihard terug

Ruinerwold - Het Foodtruckfestival op het weiland achter café de Kastelein in Ruinerwold ging dit jaar niet door vanwege de corona. „Jammer, maar begrijpelijk. We zetten de plannen in de ijskast en komen volgend jaar twee keer zo hard terug", zo verzekert horecaondernemer Chris Westerbeek.

Corona had een keiharde uitwerking voor De Kastelein. Tien weken was de zaak gesloten en dat was volgens de ondernemer een rare gewaarwording. „We hebben de coronatijd besteed aan schoonmaakwerkzaamheden, schilderen en anders klusjes, zoals de zolder boven het café opruimen. Bijzonder wat je dan allemaal tegenkomt, zoals oude foto’s en plakboeken van activiteiten die hier zijn georganiseerd. En dat is heel veel."

Bij de pakken neerzitten was er niet bij. „Je kijkt wat er mogelijk is. Zo zijn we gestart met afhaalmaaltijden, dat succes willen we ook voortzetten. Tijdens de online dorpsquiz verkochten we borrelboxen met warme en koude hapjes, in samenwerking met cafetaria ’t Wold. Dat liep helemaal uit de klauwen. We dachten aan 40 boxen wel genoeg te hebben, maar het werden er uiteindelijk 100. Toen was het ineens rennen en vliegen. Dan merk je dat de mensen het de horeca ook gunnen."

Beetje zenuwachtig

Vanaf tweede pinksterdag 12.00 uur was het eetcafé weer geopend. „Enerzijds ben je blij dat je weer open mag, anderzijds was het ook spannend met de 1,5 meter afstand. Daar was ik best een beetje zenuwachtig voor." Het werd druk. Henk en Klazien, de voormalige uitbaters en ouders van Chris, moesten bijspringen in de zaak. „Dan merk je dat de mensen wel weer toe zijn aan een verzetje. Het was gelijk weer ouderwets gezellig tot diep in de nacht."

Westerbeek en zijn café kregen in oktober vorige jaar ineens landelijke bekendheid, doordat zich een verwarde man meldde met een bizar verhaal over een gezin dat opgesloten zat in een kelder in Ruinerwold. Westerbeek: „Er is al veel over gezegd, het overkomt je. Ik wil er niet meer teveel bij stilstaan."

Foodtruckfestival

De enthousiaste en gedreven ondernemer kijkt liever vooruit. „Ik barst van de ideeën, denk erover om de Nacht van Ruinerwold nieuw leven in te blazen, de touwtrekwedstrijden weer op te pakken en het Foodtruckfestival volgend jaar uit te breiden met extra foodtrucks. Je merkt dat het concept wordt gewaardeerd, ook de bezoekersaantallen groeien. En dat heeft zijn wisselwerking, want we kregen zelfs verzoeken van foodtrucks uit Brabant om hier te mogen staan."

Ook het Bierpongspel is inmiddels een serieuze aangelegenheid geworden. Bij dit drinkspel moeten spelers een balletje over tafel gooien, om dit in één van de bekertjes van de tegenstander terecht te laten komen. „Je moet elke keer met wat anders komen. Dat betekent ook wisselende speciaalbieren op de tap, of het nieuwe drankje Kukki, dat een hit is. Dat is een zomerse cocktail waarbij ijs en vers fruit al in de fles zitten. Daarnaast doen we ook veel samen met andere horeca in het dorp. Elkaar tegenwerken heeft geen zin, je moet het samen doen", weet Westerbeek als geen ander.

Benny Spin