Hoorzitting over dwangsom Josef B. na 'illegale' verbouwing Ruinerwold-boerderij tóch openbaar

De hoorzitting over de dwangsom die Ruinerwold-verdachte Josef B. van gemeente De Wolden kreeg, wordt toch niet achter gesloten deuren gehouden. De versoepelde coronamaatregelen geven hiertoe aanleiding, meldt een woordvoerder.

De Oostenrijker kreeg de dwangsom opgelegd, omdat hij delen van de boerderij aan de Buitenhuizerweg zou hebben verbouwd zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. Zo werd een koeienstal gebruikt als verblijfsruimte en is het pand uitgebreid zonder een vereiste omgevingsvergunning. Burgemeester Roger de Groot meldde in januari al aan deze krant dat de laatste aangevraagde bouwvergunning was gedaan in 1972.

B., huurder sinds 2009, moest voor 31 januari jongstleden een plan indienen, of het bouwwerk terugbrengen in oude staat. Met elke week die zonder actie zou verstrijken, zou een boete volgen van 5000 euro, met een maximum van 50.000 euro.

Zijn advocaat, Yehudi Moskowicz, tekende bezwaar aan omdat hij vindt dat B. de mogelijkheid niet heeft om de herstelwerkzaamheden te verrichten, aangezien hij al sinds oktober in voorlopige hechtenis zit. De gemeente vindt dat B. de werkzaamheden wel kan uitvoeren door het uit te besteden aan anderen. Toch schortte zij de dwangsom op, in afwachting van een uitspraak van de bezwaarschriftencommissie.

Versoepelde maatregelen

De eerste hoorzitting was gepland voor half maart, vlak nadat de eerste zware coronamaatregelen in Nederland werden ingevoerd. Hierop werd een nieuwe datum gekozen: 9 juli, achter gesloten deuren. Maar omdat woensdag nieuwe versoepelingen zijn aangekondigd, ziet de gemeente De Wolden toch mogelijkheden het openbaar te behandelen, in de raadszaal in Zuidwolde. Wel op voorwaarde dat geïnteresseerden zich vooraf melden bij de gemeente.

De vraag is of B. hierbij aanwezig kan zijn. „De gemeente weigert om vervoer te regelen voor hem”, liet Moskowicz optekenen bij RTV Drenthe. De raadsman is in ieder geval zelf wel aanwezig bij de hoorzitting. Vorige week liet de advocaat weten dat zijn cliënt in hongerstaking is, omdat hij weigert mee te werken aan zijn verplichte observatie in het Pieter Baan Centrum.

De verwachting is dat de commissie zes weken na de hoorzitting komt met een advies, waarop het college een besluit moet nemen.

'Zaak Ruinerwold'

Josef B. wordt samen met Gerrit Jan van D., de vader van het aangetroffen gezin in Ruinerwold, onder meer verdacht van vrijheidsberoving van zes van de kinderen van hoofdverdachte Van D. Het gezin verbleef op een afgelegen boerderij. De zaak kwam aan het licht nadat een van de kinderen in een kroeg in het dorp over de situatie had gesproken. Volgens justitie heeft Van D. volop hulp gehad van medeverdachte Josef B.

2 juli aanstaande is de volgende pro forma zitting in de zaak gepland, in de rechtbank in Assen.